Psima je dovoljno tek nekoliko sekundi da prepoznaju tko je pod stresom ili ima PTSP

Psi obučeni za otkrivanje mirisa povezanih sa stresom u ljudskom dahu nude novu nadu oboljelima od PTSP-a, nudeći nov pristup potpori tim osobama.

Branimir Vorša | 28.03.2024. / 13:00

Pas u snu
Pas u snu (Foto: Getty Images)

Psi pomagači mogu posjedovati nevjerojatnu sposobnost predviđanja PTSP-a kod ljudi, otkrivanjem specifičnih mirisa u njihovu dahu, pokazalo je novo kanadsko istraživanje.

Psi pomagači za PTSP već su obučeni da pomažu ljudima tijekom epizoda nevolje. Naša je studija pokazala da barem neki psi mogu otkriti te epizode putem daha, pojašnjava Laura Kiiroja sa Sveučilišta Dalhousie i voditeljica navedene studije.

Kućni ljubimci Mogu li psi razumjeti što govorimo? Znanstvenici napokon imaju odgovor

Psi i mirisni profili ljudi

PTSP, koji je posljedica traumatskih iskustava, manifestira se različitim simptomima, uključujući ponovno proživljavanje traumatskih događaja i pretjerano uzbuđenje. Psi mogu pomoći osobama s PTSP-om prepoznavanjem i interveniranjem tijekom takvih epizoda. Otkrivanje markera stresa u dahu moglo bi omogućiti psima da ranije interveniraju, potencijalno povećavajući njihovu učinkovitost.

Svaka osoba emitira poseban mirisni profil na koji utječu čimbenici poput genetike i aktivnosti. Dok neki dokazi upućuju na to da psi mogu detektirati hlapljive organske spojeve (HOS) povezane sa stresom, ostalo je nepoznato mogu li identificirati HOS-ove povezane sa simptomima PTSP-a.

To je multidisciplinarna suradnja između laboratorija za kliničku psihologiju dr. Sherry Stewart i laboratorija za njuh dr. Simona Gadboisa, oba na Sveučilištu Dalhousie, ističe Kiiroja.

Što je pokazala studija?

Žena i pas Psi su zaista čovjekovi najbolji prijatelji: Pružaju društvo, ali i poboljšavaju zdravlje

Dvadeset i šest pojedinaca, mnogi s PTSP-om, sudjelovali su kao donatori mirisa. Prošli su sesije prisjećanja traume dok su nosili različite maske za lice. Dva psa, Ivy i Callie, odabrana su i obučena da prepoznaju mirise povezane sa stresom iz ovih uzoraka.

Ivy i Callie su u testovima pokazale visoku točnost u razlikovanju uzoraka pod stresom od onih bez stresa, pri čemu je Ivy postigla 74% točnosti, a Callie 81%.

Iako su oba psa radila s vrlo visokom preciznošću, činilo se da imaju malo drugačiju ideju o tome što su smatrali 'stresiranim' uzorkom daha, kaže Kiiroja.

Studija sugerira da je Ivy možda osjetljiva na adrenalin, dok bi Callie mogla otkriti kortizol. Razumijevanje tih razlika ključno je za obuku pasa pomagača za otkrivanje ranih simptoma PTSP-a. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Allergy.

Pogled u budućnost

Buduća istraživanja imaju za cilj potvrditi uključenost specifičnih hormonalnih putova i potvrditi nalaze studije s većim veličinama uzorka i različitim događajima koji izazivaju stres.

Osim uključivanja većeg broja sudionika, validacijske studije trebale bi prikupiti uzorke iz većeg broja stresnih događaja kako bi se potvrdila sposobnost pasa da pouzdano otkriju HOS-eve stresa u dahu jednog čovjeka u različitim kontekstima, ističe na kraju Kiiroja.

Izvor: EurekAlert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti