Mora u zatvor: Izgubio kontrolu nad dronom koji je pao ženi na glavu

Dron je udario u zgradu i srušio se među ljude – žena koju je letjelica pogodila u glavu onesvijestila se, dok je jedan muškarac lakše ozlijeđen

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2017. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom parade prije dvije godine, vlasnik kompanije za zračnu fotografiju Paul M. Skinner izgubio je kontrolu nad dronom koji je udario u zgradu, srušio se među ljude i ozlijedio dvije osobe – protiv njega je podignuta optužnica te je ovog tjedna osuđen na zatvorsku kaznu od mjesec dana i morat će platiti 500 dolara. Prilikom izricanja presude sudac je napomenuo kako, iako je svjestan kako je riječ o nesretnom slučaju, odnosno nije bilo namjere ozljeđivanja, Skinner je bio neoprezan i svojim je ponašanjem ugrozio zdravlje i živote ljudi, dodavši da u budućnosti, zbog sve veće popularizacije dronova, možemo očekivati sve više ovakvih situacija. Skinner za medije nije htio komentirati presudu, no njegov je odvjetnik za Seattle Times rekao kako je presuda prestroga jer nije riječ o namjernom djelovanju te vjeruje kako se na ovaj način želi uplašiti ostale vlasnike bespilotnih letjelica.

Do nesreće je došlo u lipnju 2015. godine kada je Skinner izgubio kontrolu nad dronom koji je udario u zgradu i srušio se među ljude – žena koju je letjelica pogodila u glavu onesvijestila se, dok je jedan muškarac lakše ozlijeđen. Tužiteljstvo je tražilo zatvorsku kaznu u trajanju od devedeset dana, a tijekom suđenja prikazan je videozapis u kojem se vidi kako je dron udario u zgradu, uz komentar kako se 'građani Seattlea ne bi smjeli bojati bespilotnih letjelica koje padaju s neba'.

Skinner će se, naravno, žaliti na ovu presudu, a dok čeka odluku na žalbu, morat će ići na tečaj o sigurnom upravljanju dronovima te će morati platiti troškove liječenja žene koju je njegova letjelica pogodila u glavu.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti