MORH i SAD opremaju 5 milijuna dolara vrijedan centar za sigurnosne operacije i tim za odgovor na kibernetičke prijetnje

Vrijednost projekta je gotovo 5 milijuna dolara (32,4 milijuna kuna) , a MORH će na kraju platiti 12,7 milijuna kuna.

Hina/M.Č. | 24.09.2020. / 14:33

Vježba

Vlada je dala suglasnost MORH-u da na teret državnog proračuna u 2021. i 2022. u suradnji sa SAD-om opremi centar za sigurnosne operacije te mobilni tim za odgovor na kibernetičke prijetnje, ukupno vrijedne gotovo pet milijuna američkih dolara.

Vlada SAD-a uputila je prijedlog pisma ponude i prihvaćanja radi opremanja centra, čijom bi se provedbom unaprijedile sposobnosti za kibernetičku obranu te povećala sigurnost informatičkih sustava MORH-a i Oružanih snaga, naveo je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Predviđena vrijednost opremanja ukupno iznosi gotovo pet milijuna američkih dolara, pri čemu će američka strana uplatiti 4,2 milijuna iz fonda namijenjenog financiranju projekta u savezničkim zemljama, a preostalih skoro 760 tisuća dolara uz PDV platit će MORH po isporuci ugovorenog opremanja.

Kako stoji u obrazloženju odluke, vlada SAD-a uputila je prijedlog pisma ponude i prihvaćanja u svrhu opremanja centra za sigurnosne operacije i mobilnog tima za odgovor na kibernetičke prijetnje.

Sukladno dostavljenom prijedlogu ugovora o nabavi opreme, prijenosu znanja u području organizacije nadzora sigurnosti i odgovora na računalno sigurnosne incidente, inicijalnoj obuci djelatnika kao i tehničkoj pomoći za instaliranje opreme u cilju uspostave centra za sigurnosne operacije i opremanje mobilnog tima za odgovor na kibernetičke prijetnje predviđena vrijednost opremanja ukupno iznosi 4.959.132 američkih dolara i u cijelosti se plaća predujmom.

Također, sukladno odredbama LOA predviđeno je kako će američka strana platiti iznos od 4.200.000 američkih dolara, dok će preostali iznos od 759.132 američkih dolara, odnosno 4.839.857 kuna platiti Ministarstvo obrane. Osim navedenog, Ministarstvo obrane snosit će obvezu plaćanja PDV-a obračunatu na osnovicu cjelokupnog iznosa opremanja, odnosno 7.904.254 kune, a koja će uslijediti u narednim godinama po isporuci ugovorenog opremanja.

Ukupno 12,7 milijuna kuna s PDV-om potrebnih za podmirenje predviđenih obveza osigurano je u ovogodišnjem državnom proračunu, a ovim aktom Vlada je preuzela proračunske obveze za 2021. i 2022. godinu, kazao je Marić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti