Znanstvenici otkrili jednostavan način ublažavanja boli kod novorođenčadi

Analgetici za novorođenčad su problem, no znanstvenici vjeruju da su na tragu jednostavnijeg i isplativijeg rješenja.

Branimir Vorša | 29.08.2023. / 09:58

Beba, ilustracija (Foto: Getty Images)

Bebe koje čekaju medicinske zahvate moglo bi umiriti slušanje Mozartovih harmonija, pokazalo je nedavno znanstveno istraživanje. Rezultati sugeriraju da bi uvođenje umirujuće glazbe tijekom manjih medicinskih postupaka moglo umjereno ublažiti znakove boli kod novorođenčadi.

Istraživanje, koje je proveo tim s američkog Sveučilišta Thomas Jefferson iz Philadelphije, usredotočilo se na stotinu dojenčadi u njujorškoj bolnici, u Bronxu. Sva je dojenčad rođena u terminu i bila je stara otprilike 48 sati u vrijeme početka istraživanja.

Beba i telefon Smirujete bebe mobitelima? Novo istraživanje pokazuje zašto to ne biste trebali raditi

"Jednostavan, ponovljiv i jeftin alat za ublažavanje boli"

Prije podvrgavanja standardnom postupku uboda u petu za uzimanje krvi nešto više od polovice dojenčadi bilo je izloženo mirnoj instrumentalnoj uspavanki koju je skladao Mozart. Ostatak dojenčadi čekao je postupak u tišini.

Tradicionalno dojenčad koja se podvrgava manjim bolnim zahvatima dobiva malu količinu šećera kao blagi analgetik. U novom ispitivanju sva je dojenčad dobila saharozu dvije minute prije uboda u petu kako bi se donekle ublažila bol.

Mozartova uspavanka svirala je tijekom bockanja pete i nastavila se otprilike pet minuta nakon toga. Roditelji su dobili upute da ne tješe svoju djecu tijekom istraživanja.

Znanstvenik bi redovito procjenjivao bol dojenčadi te mjerio izraze lica, plač, obrasce disanja, pokrete udova i budnost. Pritom je nosio slušalice za blokiranje buke kako ne bi bio svjestan svira li novorođenčadi glazba ili ne.

Beba, ilustracija Znanstvenici otkrili neobične sklonosti kod beba: Pokazuju ih već od četvrtog mjeseca starosti

U konačnici, novorođenčad izložena Mozartu pokazala je "statistički i klinički značajno" smanjenje rezultata na Ljestvici boli novorođenčadi (Neonatal Infant Pain Scale ili NIPS). To smanjenje bilo je vidljivo i prije i nakon postupka uboda u petu.

Autori istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature zaključili su da je glazbena intervencija jednostavan, ponovljiv i jeftin alat za ublažavanje boli kod manjih zahvata na zdravoj novorođenčadi.

Mehanizmi iza učinka glazbe i dalje nedokučivi

Iako postoje značajni dokazi koji podupiru potencijal glazbe za ublažavanje percepcije boli kod odraslih, mehanizmi koji leže u pozadini ovog učinka i dalje su nedokučivi, bilo da je riječ o urođenoj ili naučenoj reakciji.

Studija provedena na novorođenčadi predstavlja jedinstvenu priliku za daljnja istraživanja, osobito s obzirom na ograničenu dostupnost lijekova protiv bolova za taj dio populacije. U studiji iz 2017. godine otkriveno je da kombinacija oralne saharoze i glazbene terapije omogućuje veće ublažavanje boli tijekom testova uboda u petu za nedonoščad. Međutim, iskustva ove dojenčadi u jedinicama intenzivne njege mogu promijeniti njihovu percepciju i odgovor na bol.

Mama razgovara s bebom Razgovor roditelja s bebama je vrlo koristan i može im pomoći u moždanom razvoju na staničnoj razini

Navedeno istraživanje također je bilo prvo koje se usredotočilo na djecu rođenu u punom terminu. Rezultati istraživanja pokazuju da posebna umirujuća glazba može duboko umiriti čak i najmlađe mozgove u razvoju.

Dok potencijalni efekt ometanja koji stvara glazba može biti razlog za ovaj učinak, prethodne studije s odraslima pokazuju da optimistična, ugodna glazba, ublažava bol učinkovitije od tmurnih melodija. Stoga samo odvraćanje pažnje možda neće objasniti ishode.

Moguće je da aspekti kao što su tempo, harmonija ili melodija pridonose ublažavanju boli, čak i kod osoba s minimalnom izloženošću glazbi. Studija nije uspoređivala različite vrste glazbe i njihov učinak na ublažavanje bolova, što ostavlja prostora za buduća istraživanja.

Autore studije sada zanima mogu li glasovi roditelja imati jednako umirujući učinak na novorođenčad kao Mozartova glazba.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti