Muče vas negativne misli? Znanstvenici imaju zanimljiv savjet što napraviti s njima

Mnoge od poznatih ideja Sigmunda Freuda o psihoanalizi dovedene su u pitanje ili odbačene tijekom posljednjih desetljeća.

Hina | 22.09.2023. / 08:45

Mentalno zdravlje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ljudima koji imaju negativne misli i iskustva ponekad je bolje potisnuti ih nego se otvoriti, prema istraživanju koje su proveli znanstvenici Sveučilišta Cambridge.

Tim je rekao da bi njihovo istraživanje moglo opovrgnuti "uvriježeno mišljenje" da je 'gurnuti stvari pod tepih' i nastaviti dalje "loše za naše mentalno zdravlje".

Znanstvenici su u radili sa 120 dobrovoljaca iz 16 zemalja na inhibitornoj kontroli, obuzdavanju misli koje uzrokuju tjeskobu, prije nego što su objavili ishod u časopisu Science Advances.

Pušenje, ilustracija Brinete o svom mentalnom zdravlju? Možda biste trebali prestati pušiti

Nakon obučavanja, kako odmah, tako i nakon tri mjeseca, sudionici istraživanja izvijestili su da su potisnuti događaji bili manje živi i manje strašni, napisao je tim, čak do te mjere da su volonteri s posttraumatskim stresom primijetili poboljšanja u svom mentalnom zdravlju.

Svima nam je poznata Freudova ideja da ako potisnemo svoje osjećaje ili misli, te misli ostaju u našoj nesvijesti, utječući pogubno na naše ponašanje i dobrobit, rekao je Michael Anderson, profesor s Cambridgea.

Mnoge od poznatih ideja Sigmunda Freuda o psihoanalizi dovedene su u pitanje ili odbačene tijekom posljednjih desetljeća.

Ali za razliku od nekih od tih odbačenih koncepata, poput načina na koji seksualna represija i takozvani Edipov kompleks utječu na naše svakodnevne radnje, ideja da je bolje suočiti se s problematičnim iskustvima nego ih zakopati postala je općeprihvaćena.

Ali i to bi mišljenje moglo biti pokopano.

Općenito, ljudi s lošijim simptomima mentalnog zdravlja na početku studije imali su veća poboljšanja nakon treninga potiskivanja negativnih misli, ali samo ako su potisnuli svoje strahove, rekao je tim s Cambridgea što je otkriće za koje tvrde da je "izravno u suprotnosti s idejom da je potiskivanje neprilagođeni proces suočavanja."

Sreća Novo istraživanje pokazalo što pozitivno utječe na mentalno zdravlje i ponašanje mladih

Tim s Cambridgea došao je do sličnih zaključaka u studiji iz 2014. objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Najnovije ispitivanje tog pitanja uslijedilo je, rekli su, jer su pandemija COVID-19i karantene doprinijele porastu problema s mentalnim zdravljem.

U listopadu 2021. znanstvenici sa Sveučilišta Queensland i Sveučilišta Washington rekli su da je u 2020. bilo "dodatnih 53 milijuna slučajeva velikih depresivnih poremećaja i 76 milijuna slučajeva anksioznih poremećaja", što je povećanje od više od 25 posto i to "zbog pandemije".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti