Na 22.000 svjetlosnih godina od Zemlje zabilježen objekt koji bjesni silom koja nadmašuje sve što su astronomi dosad vidjeli

Astronomi su izmjerili magnetsku silu jednog vrlo posebnog pulsara u Mliječnoj stazi i jednostavno ostali zapanjeni.

Branimir Vorša | 15.07.2022. / 12:18

Pulsar, ilustracija
Pulsar, ilustracija (Foto: Getty Images)

Daleko u Mliječnoj stazi, na otprilike 22.000 svjetlosnih godina od Zemlje, daleko u našoj galaksiji, jedna zvijezda bjesni magnetskom silom koja nadmašuje sve što su znanstvenici ikada vidjeli.

S nevjerojatnih 1,6 milijardi tesli, pulsar nazvan Swift J0243.6+6124 ruši prethodne rekorde od oko jedne milijarde tesli, otkrivene oko pulsara GRO J1008-57 i 1A 0535+262.

Stavljeno u kontekst svakodnevice, vaš prosječni novi magnet za hladnjak ima magnetnu silu od oko 0,001 tesle. Snažniji uređaji za magnetnu rezonancu (MRI) uspijevaju postići oko tri tesle. Prije nekoliko godina inženjeri su postigli respektabilnih gotovo pa 1200 tesli, ali na samo 100 mikrosekundi.

Razumljivo je stoga da će 1,6 milijardi tesli zahtijevati neku doista nevjerojatnu fiziku. Onakvu kakvu mogu postići samo masivni svemirski objekti nagurani u nemoguće volumene i koji se vrte nevjerojatnom brzinom, dovoljno brzom da ubrza elektrone do suludih brzina.

Swift J0243.6+6124 već je slovio za zvijezdu vrijednu pažnje. To je vrsta superkompaktnog kozmičkog teškaša poznatog kao pulsar i jedini je izvor x-zraka u našoj galaksiji koji spada u kategoriju ultrasvjetlećih. To je također jedini primjer pulsara u našoj galaksiji s pratećom zvijezdom Be-tipa, koja ga hrani materijom dovoljno brzo da generira radioemitirajuće mlazove materije sa svojih polova.

Astronomi stoga žele tu zvijezdu proučiti u detalje. No, mjerenje magnetskog polja vrlo udaljenog objekta ipak je lakše reći, nego učiniti. Koliko god jaka bila, ta polja brzo slabe i postaju nevidljiva na udaljenostima od tisuća svjetlosnih godina.

Srećom, tragovi se mogu pronaći u načinu na koji se ultrablistavi sjaj x-zraka raspršuje od elektrona koji jure niz tu magnetsku trkaću stazu, što je poznato kao značajka raspršenja ciklotronske rezonancije.

Kinesko lansiranje rendgenskog svemirskog opservatorija Insight-HXMT 2017. godine astrofizičarima pruža način za hvatanje takvih tragova u udaljenim emisijama, što dovodi do mjerenja energija elektrona u polju GRO J1008-57 2020. godine.

Srećom, izljev aktivnosti u Swiftu J0243.6+6124 nakon lansiranja opservatorija Insight-HXMT također je pružio uvid u njegovo vlastito magnetsko polje visoke jakosti, sa značajkom raspršenja ciklotronske rezonancije skrivenom unutar spektra x-zraka.

Znanstvenici s Kineske akademije znanosti i Sveučilišta Sun Yat-Sen u Kini te Sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj naknadno su analizirali tu značajku kako bi izračunali energiju njegovih elektrona do vrhunca na nevjerojatnih 146 kiloelektronvolti, premašujući 90 i 100 kiloelektronvolti prethodnih rekordera.

S obzirom na to da je Swift J0243.6+6124 jedini ultraluminescentni rendgenski pulsar u našoj galaksiji, precizno mjerenje njegova magnetskog polja daje astronomima bolju predodžbu o tome što bi se moglo događati blizu njegove površine.

Kao vrsta neutronske zvijezde, pulsari poput Swifta J0243.6+6124 napravljeni su od atoma zgnječenih u konfiguracije daleko veće od svega što možemo stvoriti na Zemlji. Njegova magnetska svojstva pomažu isključiti ili podržati različite modele koji objašnjavaju kako se ponaša njegova vrlo kompaktna kora. Točnije, priroda magnetizma neutronske zvijezde potvrđuje vjerojatnost da je njezino polje složeno i da se sastoji od više polova.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti