Pod sloganom "Na granici mogućega" u Šibeniku je u petak, 8. studenoga, zatvorena 21. CARNET-ova konferencija za korisnike - CUC 2019. U tri dana trajanja predstavljene su brojne inovativne primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju i najbolji primjeri iz prakse u šest glavnih tema konferencije: "Učenik u fokusu", "Sadržaj je kralj", "Učitelj nove generacije", "Tehnologija za promjene", "Škole školama" i "Tehničke teme".

Najveća konferencija u području primjene IKT-a u obrazovanju u Republici Hrvatskoj okupila je više od 1100 sudionika, uključujući nastavnike i učitelje u osnovnim i srednjim školama, CARNET-ove sistemske inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice te informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

O vrijednosti informacije u 21. stoljeću prvi dan konferencije govorio je akademik prof. dr. sc. Igor Rudan te objasnio kako je iskoristiti za stjecanje prednosti u raznim područjima ljudskog djelovanja. Pozvanim predavanjem pod nazivom "Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)" konferenciju je zatvorio hrvatski fizičar Saša Ceci, koji je sudionicima konferencije približio znanost te predstavio kako pomoću tehnologije kvantna i relativistička fizika mogu postati zabavne i svima razumljive.

Na konferenciji je bilo riječi i CARNET-ovu programu e-Škole, najvećem projektu u području obrazovanja u državi. Prezentaciju je održala zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica programa Andrijana Prskalo Maček, koja je predstavila najnovije aktivnosti u programu e-Škole, koji će do 2022. godine obuhvatiti 1318 škola u Republici Hrvatskoj.

Uz navedeno, sudionici su imali priliku saznati sve o obrazovanju za digitalne kompetencije, kao i o mrežnoj infrastrukturi u projektu e-Škole, informatizaciji poslovanja škola kroz CARNET sigma sustav, novim tehnologijama i alatima za izradu digitalnih sadržaja te podršci korisnicima.

Ovogodišnji program pokrio je i aktualne teme kao što su digitalna pristupačnost, 5G - peta generacija mobilnih mreža, novi izazovi kibernetičke sigurnosti, internet stvari te virtualna i proširena stvarnost.

U okviru konferencije održano je nagradno natjecanje "Osmisli sat i izradi plakat" namijenjeno osnovnim i srednjim školama s ciljem poticanja škola na kreativnu primjenu IKT-a u nastavnim aktivnostima. Na ovogodišnje je natjecanje bilo prijavljeno 56 digitalnih plakata. Prvo mjesto u kategoriji osnovne škole odnijela je Osnovna škola Novska, dok je drugo mjesto pripalo Osnovnoj školi Ivana Filipovića iz Osijeka. U kategoriji srednje škole najbolja je bila Zdravstvena škola Split, a nagradu je osvojila i Gimnazija Velika Gorica.

Ove godine konferencija je ponudila i novi koncept konferencije bez papira kako bi se stavio dodatni naglasak na digitalnu transformaciju te doprinijelo očuvanju okoliša.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju