Na CARNET-ovoj konferenciji predstavljene inovativne primjene IKT-a u nastavi

Ovogodišnji program pokrio je i aktualne teme kao što su digitalna pristupačnost, 5G - peta generacija mobilnih mreža, novi izazovi kibernetičke sigurnosti, internet stvari te virtualna i proširena stvarnost.

Martina Čizmić | 11.11.2019. / 08:09

Saša Ceci (Foto: Carnet)

Pod sloganom "Na granici mogućega" u Šibeniku je u petak, 8. studenoga, zatvorena 21. CARNET-ova konferencija za korisnike - CUC 2019. U tri dana trajanja predstavljene su brojne inovativne primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju i najbolji primjeri iz prakse u šest glavnih tema konferencije: "Učenik u fokusu", "Sadržaj je kralj", "Učitelj nove generacije", "Tehnologija za promjene", "Škole školama" i "Tehničke teme".

Najveća konferencija u području primjene IKT-a u obrazovanju u Republici Hrvatskoj okupila je više od 1100 sudionika, uključujući nastavnike i učitelje u osnovnim i srednjim školama, CARNET-ove sistemske inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice te informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

O vrijednosti informacije u 21. stoljeću prvi dan konferencije govorio je akademik prof. dr. sc. Igor Rudan te objasnio kako je iskoristiti za stjecanje prednosti u raznim područjima ljudskog djelovanja. Pozvanim predavanjem pod nazivom "Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)" konferenciju je zatvorio hrvatski fizičar Saša Ceci, koji je sudionicima konferencije približio znanost te predstavio kako pomoću tehnologije kvantna i relativistička fizika mogu postati zabavne i svima razumljive.

Na konferenciji je bilo riječi i CARNET-ovu programu e-Škole, najvećem projektu u području obrazovanja u državi. Prezentaciju je održala zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica programa Andrijana Prskalo Maček, koja je predstavila najnovije aktivnosti u programu e-Škole, koji će do 2022. godine obuhvatiti 1318 škola u Republici Hrvatskoj.

Uz navedeno, sudionici su imali priliku saznati sve o obrazovanju za digitalne kompetencije, kao i o mrežnoj infrastrukturi u projektu e-Škole, informatizaciji poslovanja škola kroz CARNET sigma sustav, novim tehnologijama i alatima za izradu digitalnih sadržaja te podršci korisnicima.

Ovogodišnji program pokrio je i aktualne teme kao što su digitalna pristupačnost, 5G - peta generacija mobilnih mreža, novi izazovi kibernetičke sigurnosti, internet stvari te virtualna i proširena stvarnost.

U okviru konferencije održano je nagradno natjecanje "Osmisli sat i izradi plakat" namijenjeno osnovnim i srednjim školama s ciljem poticanja škola na kreativnu primjenu IKT-a u nastavnim aktivnostima. Na ovogodišnje je natjecanje bilo prijavljeno 56 digitalnih plakata. Prvo mjesto u kategoriji osnovne škole odnijela je Osnovna škola Novska, dok je drugo mjesto pripalo Osnovnoj školi Ivana Filipovića iz Osijeka. U kategoriji srednje škole najbolja je bila Zdravstvena škola Split, a nagradu je osvojila i Gimnazija Velika Gorica.

Ove godine konferencija je ponudila i novi koncept konferencije bez papira kako bi se stavio dodatni naglasak na digitalnu transformaciju te doprinijelo očuvanju okoliša.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti