Na današnji dan prije 48 godina započela je era "jabučara"

Zanimljivo, Wozniak je originalni nacrt prvo ponudio HP-u jer je u tom trenutku tamo radio, no odbili su ga čak pet puta.

Martina Čizmić | 11.04.2024. / 09:36

Apple 1 računalo
Računalo Apple 1 (Foto: Foto: Arhiva/AFP)

Danas je Apple jedan od najpoznatijih proizvođača pametnih telefona, računala i brojnih drugih gadgeta. No prije točno 48 godina na tržište su izbacili svoje prvo računalo.

Apple Computer 1 (Apple-1) bilo je 8-bitno računalo, samo s matičnom pločom, koje je dizajnirao Steve Wozniak.

Jedna od glavnih inovacija koje je Apple-1 (odnosno kako je poslije postao poznati Apple I) donio, bila je mogućnost da se računalo spoji na bilo koji monitor, umjesto na skupe računalne terminale, što su zahtijevala druga računala.

Prvi je prototip ovog računala potencijalnim prodavateljima predstavljen nekoliko mjeseci kasnije. Impresionirani njegovim sposobnostima, prodavatelji su naručili 50 primjeraka, što je Steveu Jobsu omogućilo da naruči potrebne dijelove i isporuči prve primjerke za samo deset dana.

Apple I bilo je jedno od prvih računala koji su koristili jeftini mikroprocesor MOS Technology 6502, što je omogućilo korisnicima da kod kuće koriste računalo s temeljnim programom BASIC.

Zanimljivo, Wozniak je originalni nacrt prvo ponudio HP-u, jer je u tom trenutku tamo radio, no odbili su ga čak pet puta.

Službeno je prodaja Apple I započela u srpnju 1976. po cijeni od 666,66 dolara. Prvi uređaj koji su napravili donirali su računalnom centru Liza Loop gdje je bio korišten za učenje srednjoškolaca matematici.

Apple I prodavao se nešto više od godinu dana, a "povučen" je iz prodaje kad su Jobs i Wozniak predstavili njegovog nasljednika - Apple II.

Iako je tijekom tih godinu dana prodano dvjestotinjak računala, tek su rijetki preživjeli do danas. Procjenjuje se da je trenutačno poznato gdje se nalazi 60 - 80 primjeraka. Naime, kad su počeli prodavati Apple II, Wozniak i Jobs ponudili su kupcima da vrate Apple I i dobiju popust na kupovinu Apple II. Nakon što su prikupili sve matične ploče Apple I, odlučili su uništiti ih.

I Jobs i Wozniak isticali su kako Apple nije dodjeljivao serijske brojeve svojim prvim računalima. Neke su matične ploče bile označene s rukom pisanim brojevima na njihovoj poleđini, druge s naljepnicama. Prema posljednjim podacima, zna se za 29 "serijskih brojeva" Apple I, od čega je potvrđeno da je na dva, sam Steve Jobs napisao serijski broj.

Tijekom godina, nekoliko je primjeraka Apple I završilo na aukcijama. Najvišu cijenu postigao je primjerak prodan u listopadu 2014. godine, kad je na aukciji prodan za 905 tisuća američkih dolara.

Inače, originalni prototip Apple I bio je znatno oštećen, ali i takav je prodan 2022. godine za nešto više od 677 tisuća dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti