Na IRB-u otvoren Laboratorij za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda

Laboratorijska jedinica će biti korištena za smještanje bioreaktorskih postrojenja za uzgoj mikroalgi koje imaju veliki biološki potencijal i mogućnosti primjene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji te u energetici.

Martina Čizmić | 06.12.2019. / 16:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB), u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za Bioprospecting Jadranskog mora (Centar BioProCro), svečano je otvorena Laboratorijska jedinica za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda (BioPot). Uređenje prostora Laboratorijske jedinice financirao je Grad Zagreb u iznosu od 980.000 kuna.

Ovim sredstvima financirano je uređenje izmještenog prostora odnosno građevinski radovi koji se odnose na stolariju, podove, električne instalacije, vodu, sustav za grijanje i hlađenje prostora.
Laboratorijsku jedinicu danas su svečano otvorili Rozelindra Čož-Rakovac, voditeljica Centra BioProCro, ravnatelj IRB-a David M. Smith i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uz prigodna obraćanja Tome Antičića, državnog tajnika za znanost i strukturne fondove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Spomenke Đurić, državne tajnice u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Laboratorijska jedinica će biti korištena za smještanje bioreaktorskih postrojenja za uzgoj mikroalgi. Mikroalge koje će se uzgajati imaju veliki biološki potencijal i mogućnosti primjene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji te u energetici, pojasnila je voditeljica Centra BioProCro dr. Čož-Rakovac.

Kad dođete u Lisinski, došli ste u hram hrvatske glazbe, kad dođete u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, došli ste u hram hrvatske knjige, a kad dođete u Institut Ruđer Bošković, stigli ste u centar hrvatske znanstvene izvrsnosti, izjavio je gradonačelnik Bandić. Istaknuo je, također, kako Grad Zagreb kontinuirano ulaže u znanost i inovacije.

Ravnatelj IRB-a dr. David M. Smith zahvalio je Gradu Zagrebu na prepoznavanju važnosti znanstvenih istraživanja, a posebice na financijskoj pomoći kojom je realizirana gradnja novog objekta. Dr. Smith je istaknuo da je „lajt motiv“ znanstvenih centara izvrsnosti upravo suradnja i to na svim nivoima. Od suradnje između različitih znanstvenih disciplina (fizike, kemije, biologije, istraživanja mora i okoliša i računarstva), istraživačkih organizacija koje uz IRB kao nositelja Centra, imaju veliku ulogu u istraživačkoj potpori (Sveučilište u Rijeci, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu te Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku) do financijske podrške Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Grada Zagreba. Istaknuo je i važnost suradnje sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje koja ima kontrolnu ulogu u projektu.

Centar BioProCro predstavlja jedinstven trans-disciplinarni centar za biotehnološko istraživanje Jadranskog mora u Republici Hrvatskoj i predstavlja uspješan primjer tzv. Triple Helix sustava koji uključuje suradnju lokalne samouprave, znanstvenih ustanova i partnera iz gospodarstva. Ukupne vrijednosti 37.775.735 kuna, Centar okuplja istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije i predstavlja prvi strukturirani (nacionalni) i organizirani pokušaj pristupa resursima hrvatskog morskog sustava, kako bi se ubrzao i pojednostavio proces otkrivanja i vrednovanja prirodnih spojeva, biomaterijala i bioaktivnih tvari iz hrvatskog morskog okoliša s velikim potencijalom primjene u industriji.

Financijska sredstva za projekt dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava 'Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti', financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti