Na IRB-u predstavljen 37 milijuna kuna vrijedan projekt „BioProspecting Jadranskog mora“

Projekt izravno otvara nova radna mjesta, poboljšava uvjete za razvoj novih procesa, tehnologija i biotehnoloških postupaka te proizvoda, a stvaranjem istraživačke platforme za rad na ciljanim istraživanjima omogućuje transfer znanja u gospodarstvo.

Martina Čizmić | 12.01.2018. / 14:11

Predstavljanje BioProCro projekta (Foto: IRB) (Foto: IRB)

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je projekt „BioProspecting Jadranskog mora“  vrijedan 37 milijuna kuna, a koji je u cijelosti financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ namijenjen je jačanju kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro) pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož - Rakovac kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora. Istraživanja će biti usmjerena na dobivanje biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Njime će se ostvariti suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo jer biotehnološka industrija prirodnih spojeva predstavlja brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinose inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.
Provedba projektnih aktivnosti u sklopu projekta „BioProspecting Jadranskog mora“ po prvi put okuplja sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana, a osim Instituta Ruđer Bošković, partneri na projektu uključuju i Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UNIRI Sveučilište u Rijeci, Kemijsko -tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Cilj naših istraživanja u Znanstvenom centru izvrsnosti BioProCro stvaranje je snažne znanstvene baze za istraživanja i održivo iskorištavanje biološkog i kemijskog potencijala tvari iz mora kao važnog cilja strategije razvoja te istovremeno očuvanje biološke raznolikosti bioresursa potrebnih za razvoj novih proizvoda u nizu industrija poput farmaceutske, prehrambene ili kozmetičke koje imaju i značajan gospodarski potencijal, kako za domaće, tako i inozemno poslovno okruženje. Sve to rezultirat će i umrežavanjem hrvatskih znanstvenika u europski istraživački prostor, što je važan dio strategije „Europe 2020“ i Inovacijske unije. Projekt će omogućiti i zapošljavanje 20 mladih znanstvenika koji će se tijekom trajanja projekta educirati i razvijati znanja o biološkoj i kemijskoj raznolikosti, biološkom potencijalu te bioprocesnom inženjerstvu, a kao takvi doprinijet će i većoj povezanosti znanosti i gospodarstva te biti i konkurentniji na tržištu rada, izjavila je voditeljica projekta „Bioprospecting Jadranskog mora“ i Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož – Rakovac s Instituta Ruđer Bošković.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti