Na jugu Francuske gradi se najveći svjetski nuklearni reaktor

Na jugu Francuske počela je gradnja srca najvećeg svjetskog fuzijskog reaktora. Cilj je osigurati gotovo neiscrpan izvor jeftine, sigurne i ekološki čiste energije. U projektu sudjeluje i Hrvatska.

Danijel Vrbota | 29.07.2020. / 08:16

Galerija

ITER je međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor. Građevinski radovi na 15 milijardi eura vrijednom projektu na jugu Francuske su gotovi. Počelo je sastavljanje samog srca reaktora. U njemu će se pokušati dobiti uvjeti takozvane goruće plazme - procesa koji se odvija u središtu Sunca.

Cijeli uređaj mora biti dovoljno velik da od sredine uređaja u kojem je 150 milijuna stupnjeva do stijenke ta temperatura padne na nekakvih dvije tisuće stupnjeva, odnosno da materijali koji su na stijenki fuzijskog reaktora imaju toplinski udar od nekakvih 20MW po metru kvadratnom, a to vam je doslovno kao da ste te materijale stavili na površinu Sunca, objašnjava funkcioniranje reaktora Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković.

Cilj je postići kontroliranu fuzijsku reakciju u industrijskim uvjetima, što bi bio temelj za buduću fuzijsku elektranu. Znanstvenici se nadaju da će čovječanstvo dobiti gotovo neiscrpan izvor jeftine, sigurne i ekološki čiste energije.

Vi zapravo s litijem, koji imate u polovici baterije vašeg laptopa, i s deuterijem, koji imate u kadi punoj vode, možete prikupiti dovoljno energije za jednog čovjeka, prosječnog Europljanina, za svu njegovu energiju potrebnu kroz 30 godina, dodao je Tadić.

Rezultate ipak ne treba očekivati tako skoro. Prvi eksperimenti trebali bi početi za pet godina, a puni pogon ITER bi trebao postići 2035. U projektu sudjeluju i hrvatske tvrtke i institucije poput FESB-a u Splitu i Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba. Ukupno je uključeno 35 zemalja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uvjerava kako je ITER obećanje mira. Kada SAD, Rusija, Kina, Japan, Europa, Indija i Koreja daju svoje najbolje znanstvenike i ekspertizu za zajedničko dobro, to je dokaz da je ono što ujedinjuje narode i nacije snažnije od onoga što ih dijeli, rekao je u svom impresivnom govoru.

Ali ovaj put ih je ipak podijelila pandemija koronavirusa. Svečanost je protekla uz poštivanje mjera održavanja udaljenosti, a čelnici zemalja sudionica projekta samo su poslali videoporuke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti