Na korak do stvarnosti? Bivši NASA-in znanstvenik razvija bežični punjač električnih vozila ugrađen u samu cestu

Bežično punjenje izravno na cesti za električna vozila novi je koncept kojeg je osmislio bivši NASA-in znanstvenik Khurram Afridi. On i njegov tim sa Sveučilišta Cornell uskoro će krenuti u razvoj tog koncepta koji bi značajno trebao poboljšati iskustvo vožnje električnih vozila.

Branimir Vorša | 18.05.2021. / 16:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Taj je koncept razvijen kako bi se skratilo vrijeme putovanja električnim vozilima, jer na taj način ona više ne bi trebala stati na punionicama kako bi napunila baterije. Na ovaj način, mogu voziti i čitav dan ako treba.

Ideja je zapravo da sama cesta bežičnim putem puni električno vozilo.

Afridi i njegov tim pronašli su nov način kako puniti električna vozila bez potrebe za stajanjem i višesatnim punjenjem na putu do cilja.

Prema YouTube kanalu Sveučilišta Cornell, Afridi želi razviti ovakav oblik punjenja električnih vozila, nakon što je uspješno pronašao način kako bežično puniti električno vozilo iz izvora s tla.

Da bi takvo punjenje funkcioniralo, nije potreban kontakt vozila s tlom, za razliku od bežičnih punjača mobitela koji koriste magnete. Umjesto toga, u samom tlu bi se nalazili metali koji bi reagirali i kreirali oscilirajuće energetsko polje za stvaranje struje visoke frekvencije koja rezultira električnim napojem koji se prenosi izravno do baterije električnog vozila.

Ta tehnologija zove se ispravljač aktivne promjenjive reaktancije, a sastoji se od komada reaktivnog metala na donjoj strani vozila te drugom takvom metalu koji je instaliran u samu cestu i koji su oba spojeni na izvore električne energije.

Afridijeva vizija jest pružiti vozačima mogućnost da sami odluče žele li na putu stati i odmoriti se, ili pomoću "beskonačnog punjenja" doći što brže do svog cilja.

Afridijev tim želi tu tehnologiju integrirati uz sam rub ceste. Ipak to ne znači da bi uvođenjem te tehnologije nestale stanice za punjenje električnih vozila poput primjerice Teslinih stanica za superbrzo punjenje.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti