Na meti kibernetičkih kriminalaca: Otkriven prvi malware koji cilja novu generaciju Appleovih računala s M1 čipsetom

Apple je u studenom 2020. predstavio M1 čipset, koji je svojim rezultatima iznenadio mnoge. No ne i kibernetičke kriminalce.

Martina Čizmić | 18.02.2021. / 16:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Appleova računala dugo su slovila kao najsigurnija na internetu jer "nema virusa koji su napisani za njihov operativni sustav". Da to više nije tako, znamo već dugo pa su i korisnici Macova naučili da moraju instalirati antivirusne programe i vatrozide kako bi bili zaštićeni.

No, sad je došao i trenutak da se vlasnici najnovije generacije Macova zabrinu. Naime, otkriven je prvi malware koji cilja samo računala s Apple Silicon M1 čipsetom. Iako je Apple posvetio prilično pozornosti upravo sigurnosnim aspektima novog procesora, pa je zaradio i pohvalu bivšeg NSA-ovo istraživača Patricka Wardlea, hakeri su bili uporniji.

Upravo je Wardle otkrio malware koji je prilagođen samo M1 čipsetima. Zlonamjerna aplikacija GoSearch22 dobro je poznata stručnjacima za računalnu sigurnost jer u sebi sadrži Pirrit adware, koji prikazuje različite oglase i prikuplja podatke iz internetskog preglednika. No, ovo je prvi put da je takav zlonamjerni program u potpunosti prilagođen samo za M1 čipsete.

Zlonamjerna aplikacija GoSearch 22 možda je prvi primjer takvog prirodno kompatibilnog koda s M1. Stvaranje takve aplikacije značajno je zbog dva razloga. Prvo, jer pokazuje kako se zlonamjerni kod razvija kao direktni odgovor na hardverske i softverske promjene koje dolaze iz Cupertina. I drugo, jer će se analitički alati i antivirusni programi morati pomučiti kako bi ga otkrili, zapisao je u svom blogu Wardle.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti