U povodu Svjetskog dana hrane, Ministarstvo poljoprivrede podsjetilo je na domaću aplikaciju koja građanima može pomoći da izbjegnu konzumaciju neispravnih proizvoda. 

Radi se o aplikaciji HRana, koju su zajednički razvili Ministarstvo poljoprivrede i AKD, a koja omogućava 24 sata na dan svakoga dana u godini trenutnu informaciju o upozorenjima o hrani, hrani za životinje te o predmetima i materijalima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, a nalaze se na tržištu Republike Hrvatske.

Aplikacija za provjeru hrane - 1 Nemojte jesti tu salamu: Ministarstvo napravilo aplikaciju koja vam javlja koji se proizvod povlači s tržišta

Kako ističu iz Ministarstva u aplikaciji, koja je besplatna za preuzimanje na mobilne uređaje, nalaze se informacije prikupljene kroz europski Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF). Aplikacija sadržava sve informacije o neispravnom proizvodu: naziv i sliku proizvoda, zemlju podrijetla i proizvođača, rok trajanja, vrstu rizika za zdravlje, radnje koje su poduzele nadležne institucije te mnoge druge informacije korisne svim potrošačima.

Aplikacija nudi dva izbornika - u „RASFF“ izborniku su sve obavijesti na razini EU na engleskom jeziku, a u izborniku „Ministarstvo poljoprivrede“ nalaze se informacije na hrvatskom jeziku koje se odnose samo na hrvatsko tržište, a korisnici mogu dijeliti obavijesti iz aplikacije na društvenim mrežama.

Više o samoj aplikaciji možete saznati na stranicama Ministarstva poljoprivrede

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju