Od sada na mobitelu možete dobiti informaciju o hrani koja se povlači s tržišta

Do trgovine nam propusnica naravno ne treba, a ako tamo kupimo proizvod koji se kasnije iz nekog razloga povlači - o tome sada možemo iste sekunde biti obaviješteni. I to putem aplikacije.

A.P. | 06.05.2020. / 23:45

Galerija

Aplikaciju "hrana" su napravili u Ministarstvu poljoprivrede, a kako radi i koje sve informacije pruža, objasnila nam je sama ministrica. Za razliku od rebalansa, u aplikaciji se bolje snašla. Čim se na tržištu pojavi nešto što je neispravno, obavještava nas aplikacija.

"Aplikacija donosi informacije pravovremeno, ažurira ih Ministarstvo poljoprivrede, o hrani, hrani za životinje i proizvodima kod kojih je pronađen na primjer patogeni organizmi ili neke štetne tvari", objasnila je ministrica poljoprivrede.

Kako funkcionira aplikacija?

U aplikaciji s nekoliko klikova možete doznati detaljne podatke o proizvodu koji se povlači s tržišta, ali i savjete. Ministrica dodaje da aplikacija donosi i niz vrlo korisnih informacija edukativne naravi o kvalitetnoj hrani, o sastojcima te svemu onome što bi trebalo zanimati građane, a što je dobro za njihovo zdravlje i za okoliš.

Razlozi povlačenja s tržišta su razni. Tako je u prošloj godini povučeno 49 proizvoda. Najviše zbog prisutnosti mikroorganizama, njih četrnaest. A u sedam slučajeva radilo se o alergenima koji nisu označeni. Iako se do ovih informacija i do sada moglo doći, sada su sve na jednom mjestu. No, udruge potrošače upozoravaju na još nešto.

"Znači nije da im je ova aplikacija omogućila nešto što do sada nisu mogli imati, svakako im je to omogućila na jednom mjestu. Ono što bih rekla da je zamjerka ove aplikacije je da pravno uopće ne poštuje prava potrošača niti pravila o zaštiti osobnih podataka", zamjera Dijana Kladar.

U ministarstvu odgovaraju da se i na to pazilo. Jer cilj je potrošačima dati informaciju koja bi im mogla biti ključna.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti