Naglasak na produktivnost, ali i dobrobit zaposlenika: Je li Google primjer kako bi mogao izgledati rad u budućnosti

Googleovi zaposlenici trebali bi se vratiti u urede tek u rujnu sljedeće godine, kada će početi s testiranjem hibridnog modela rada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.12.2020. / 16:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koronakriza jednom će, nadamo se što prije, postati prošlost, no posljedice virusa SARS-CoV-2 osjećat ćemo još dugo vremena. Jedna od tih posljedica odnosit će se i na način kako i gdje radimo. Dio kompanija već je najavio kako se njihovi zaposlenici, ako imaju mogućnosti i želje, više ne moraju vraćati na posao, već mogu raditi iz udobnosti svojih kuća. Rad od kuće nekima zaista odgovara te si mogu organizirati vrijeme tako da i dalje budu maksimalno produktivni, ali i da imaju više vremena za sebe. S druge strane, dio zaposlenika s nestrpljenjem iščekuje povratak u urede u kojima se mogu bolje fokusirati na posao i razgovarati i družiti s kolegama.

Slika nije dostupna Sve više ljudi radi iz kućnog ureda, no tko plaća te troškove?

Među brojnim kompanijama čiji zaposlenici i dalje rade od kuće je Google, a takva će se praksa nastaviti do rujna sljedeće godine, obavijestio je svoje zaposlenike izvršni direktor kompanije Sundar Pichai. No Google nema namjeru samo nastaviti tamo gdje su stali kada je počela pandemija i vratiti zaposlenike u urede u kojima su bili. Umjesto toga, kompanija kreće s probnim periodom fleksibilnog radnog tjedna tijekom kojeg će zaposlenici provesti najmanje tri dana unutar kampusa, dok bi ostatak vremena mogli raditi od kuće. Interakcija i sastanci uživo umjesto putem online platformi, razgovori uz kavomate i po hodnicima, često mogu rezultati boljim i inovativnijim idejama i rješenjima u odnosu na razgovore putem Meeta ili Zooma, smatraju u Googleu.

Testiramo hipotezu da će fleksibilni radni model utjecati na veću produktivnost, suradnju i dobrobit, napisao je u Pichai u mailu koji je poslao zaposlenicima, a koji je završio u medijima. Dodao je kako će to biti zanimljiv pokušaj potpunog hibridnog modela rada kakav još ni jedna velika kompanija nije napravila, iako ih je nekoliko počelo s takvim testiranjima. Prema tim promjenama, timovi unutar Googlea moći će rezervirati zajedničke prostorije za do 12 osoba, veća okupljanja organizirat će se na otvorenom, a bit će dostupni i stolovi za pojedince, no u prostorijama koje će biti redizajnirane kako bi se u njima smanjio rizik od širenja virusa.

Slika nije dostupna Nema više povratka na staro: Promijenit će se način na koji radimo, a budućnost će biti “vrući uredi”

Također, kako bi smanjili mogućnost širenja zaraze u svojim uredima, iz američke tvrtke kažu kako će pomoći zaposlenicima koji se budu htjeli cijepiti, no tek sredinom ili krajem godine, nakon što cjepivo prvo dobiju najugroženije skupine.

Izvor: 9to5Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti