Najmanje na svijetu: Ovo računalo manje je od zrna soli!

Usprkos malim dimenzijama i maloj cijeni, uloga ovog i sličnih računala u budućnosti mogla bi biti iznimno velika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2018. / 11:28

IBM-ovo računalo (Foto: IBM Research) (Foto: IBM Research)

IBM je najavio najmanje računalo na svijetu koje je doslovno manje od zrna soli! Dimenzije ovog uređaja nevjerojatno su male – 1 mm x 1 mm, a IBM je u njega uspio ubaciti nekoliko stotina tisuća tranzistora, uz trošak proizvodnje manji od deset centi.

Usprkos malim dimenzijama i maloj cijeni, uloga ovog i sličnih računala u budućnosti mogla bi biti iznimno velika – moći će se ugraditi u cjenovne oznake ili pakiranja proizvoda i preko njega pratiti kretanje robe tijekom transporta, a na ovaj način poboljšat će se i sigurnost opskrbnog lanca. Također, trebalo bi se koristiti i za prepoznavanje ukradene i krivotvorene robe, što je tržište teško čak 600 milijardi dolara.

Kako proizvodi – od lijekova, preko robe do gadgeta od mjesta proizvodnje do korisnika putuju jako dugo te u procesu transporta sudjeluje puno ljudi, lako može doći do njihove krađe, zamjene i slično. Ovakva računala koja će podržavati i blockchain aplikacije trebala bi to spriječiti jer će ona omogućiti poveznicu između fizičkog proizvoda i digitalnih datoteka unutar blockchaina.

Na Forbesu kažu kako je to neka vrsta digitalnog otiska koji nam omogućuje prepoznavanje proizvoda tako da, kako su novinarima rekli iz IBM-a, možete biti sigurni kako ćete, ako npr. naručujete banane, dobiti upravo one banane koje su naručene i skenirane prilikom slanja pošiljke, a ne banane koje je netko putem zamijenio s bananama lošije kvalitete.

IMB-ovo računalo (Foto: IBM/Profimedia) (Foto: IBM/Profimedia)

Šef istraživanja u IBM-u Arvind Krishna prilikom predstavljanja najmanjeg računala na svijetu rekao je kako će tijekom sljedećih pet godina mala računala veličine poput točkica tinte ili ovakva manja od zrna soli biti ugrađena u svakodnevne objekte i uređaje.

I nemojte da vas slika zavara, ovo je računalo zaista manje od zrna soli, a na slici su prikazane 64 matične ploče, od kojih svaka sadržava dva ovakva računala.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti