Nakon 10 godina razvoja i milijardi potrošenih dolara: Apple gasi svoj najambiciozniji projekt u povijesti

Dio zaposlenika ostat će bez posla, no dobar dio njih prebacit će se u odjel razvoja umjetne inteligencije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2024. / 09:38

Tim Cook (Foto: Afp)

Tijekom proteklog desetljeća mrežom su kružile različite glasine oko projekta Appleova automobila u kojeg je tvrtka uložila više milijardi dolara. Niti Tim Cook nije bio siguran u kojem smjeru treba ići razvoj njihova vozila te su više puta do sada mijenjali strategiju - jednom vrijeme fokusirali su se na autonomno vozilo, zatim su prebacili fokus samo na autonomnu tehnologiju, da bi se naknadno odlučili kako će ipak razvijati klasičan električni automobil.

  Vjetrobransko staklo Pogled kroz vjetrobransko staklo više neće biti isti: Appleov patent otkriva tehnologiju koju bismo mogli koristiti u automobilima

Spominjalo se i potencijalno partnerstvo kompanije s drugim proizvođačima automobila poput Hyundaija, no posljednje informacije govore o velikom preokretu oko ovog, kako su ga mediji nazvali, najambicioznijeg Appleova projekta u povijesti. Prema tim glasinama, Apple je u potpunosti odustao od razvoja automobila, a većinu od 2 tisuće zaposlenika koji su radili na projektu preusmjerit će na razvoj umjetne inteligencije.

Dio osoba koje su radili na razvoju automobila, ali neće biti prebačeni u odjel za razvoj umjetne inteligencije ostat će bez posla, a neki su navodno već dobili obavijest o otkazu.

Appleov odjel za razvoj umjetne inteligencije vodi John Giannandrea, koji je proteklih nekoliko godina fokusiran na razvoj velikih jezičnih modela i AI chatbotova poput ChatGPT-a. Dok je dio zaposlenika, pogotovo oni koji su dobili otkaz, u šoku nakon ovakve odluke, fokus kompanije na umjetnu inteligenciju nije nikakvo iznenađenje. Ova tehnologija postat će sve važnija na pametnim telefonima i osobnim računalima te je jasno kako si Apple ne smije dopustiti da na tom polju zaostaje za konkurencijom poput Samsunga koji je već predstavio Galaxy AI i namjerava ga omogućiti dostupnim na što većem broju uređaja.

Apple bi brojne nove opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji trebao predstaviti s novom verzijom svog operativnog sustava u lipnju ove godine, a koja će biti dostupna od rujna. Također, očekuje se kako će ovogodišnja generacije iPhonea imati hardver dodatno prilagođen umjetnoj inteligenciji.

  Apple Sve veća gužva na cesti: Više od 200 vozača testira Appleove autonomne automobile

Iako iz Applea nisu spominjali vlastiti AI chatbot, neki raniji medijski izvještaji govorili su kako kompanija zaista radi na vlastitom alatu generativne umjetne inteligencije, ali za internu uporabu, a ne kao konkurenta ChatGPT-u i Geminiju. S obzirom na to da će AI imati sve veću važnost u budućnosti te kako ta budućnost donosi AI pametne telefone i AI osobna računala, ova odluka Applea da odustane od skupog projekta upitnog potencijala i fokusira se na razvoj umjetne inteligencije nikog ne bi trebala čuditi.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti