Pogled kroz vjetrobransko staklo više neće biti isti: Appleov patent otkriva tehnologiju koju bismo mogli koristiti u automobilima

Apple je prijavio patent za tehnologiju koju bi mogao koristiti u svom automobilu ili bi je mogao licencirati drugim tvrtkama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.08.2023. / 11:37

Vjetrobransko staklo (Foto: Getty Images)

Hoće li Apple jednog dana zaista predstaviti svoj automobil ili će na kraju odustati od tog zahtjevnog projekta? Odgovor na to pitanje nije poznat jer su informacije o Apple Caru prilično kontradiktorne, a službenih podataka iz kompanije, naravno, nema. Ako ćemo vjerovati posljednjim glasinama, kompanija ipak nije odustala od tog projekta te bi se do kraja desetljeća prvi automobil s logom jabuke trebao pojaviti u prodaji.

Slika nije dostupna Razvoj Appleova automobila ne ide prema planu

A taj bi automobil, kako je otkrio patent koji je kompanija prijavila, mogao imati radikalno drukčije vjetrobransko staklo na kojem bi Apple mogao primijeniti tehnologiju proširene stvarnosti. Riječ je o tehnologiji koja digitalni sadržaj postavlja iznad fizičkog, stvarnog svijeta, a mogućnosti uporabe te tehnologije u automobilima su različite. Od samog prikaza informacija o brzini, stanju i napunjenosti baterije, tlaka u gumama i slično, koje više ne bi bile na posebnoj upravljačkoj ploči, već digitalno prikazane na vjetrobranskom staklu, pa do uputa za navigaciju u obliku npr. digitalne strelice koja pokazuje gdje je potrebno skrenuti, a bila bi prikazana iznad ceste po kojoj vozite.

Također, u patentu se spominje kako bi se, u slučaju prebrze vožnje, na cesti, odnosno na vjetrobranu, mogli prikazati i digitalni ležeći policajci koji bi izgledali poput stvarnih pa bi vozači usporili. U slučaju da sustav prepozna da se u okolici automobila nalaze djeca, na vjetrobranskom staklu će se prikazati i takvo upozorenje, kako bi vozači prilagodili brzinu i povećali oprez.

Za uspješnu implementaciju te tehnologije potreban je znatan hardver, odnosno kamere, senzori, ultrazvučni i laserski radari koji bi napravili 3D kartu ceste i objekata oko automobila, uključujući npr. prometne znakove i ljude. Sustav bi na vjetrobranskom staklu mogao digitalno zaokružiti prometne znakove pored kojih automobil prolazi kako bi vozaču skrenuo pozornost na ograničenje brzine, potencijalne opasnosti na cesti itd.

U patentu se ne spominje način na koji Apple želi implementirati tu tehnologiju, odnosno prikaz digitalnog sadržaja na vjetrobran. Postoji mogućnost da Apple tehnologiju i ne razvija za svoj automobil, već bi je mogao licencirati drugim automobilskim kompanijama.

Apple Sve veća gužva na cesti: Više od 200 vozača testira Appleove autonomne automobile

Kao što je poznato, kompanija već neko vrijeme razvija i tehnologije proširene i virtualne stvarnosti te je Tim Cook prije nešto više od dva mjeseca predstavio prvi AR/VR uređaj. Više o Visionu Pro trebali bismo saznati na Appleovoj nadolazećoj konferenciji u rujnu, dok početak njegove prodaje očekujemo sljedeće godine. Navala ne bi trebala biti velika jer cijena uređaja iznosi 3500 dolara.

Izvor: Auto Blog


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti