A sad još jedna stvar: Apple predstavio dugoočekivane naočale za proširenu i virtualnu stvarnost - Vision Pro

Apple Vision Pro će promijeniti način na koji komuniciramo, radimo i družimo se, uvjeren je Cook.

Martina Čizmić | 05.06.2023. / 20:44

Apple Vision Pro (Foto: Apple)

Nakon dugo čekanja i puno glasina, Apple je na developerskoj konferenciji WWDC predstavio svoje prve naočale za proširenu i virtualnu stvarnost - Apple Vision Pro. 

Kako je istaknuto na predstavljanju, Apple Vision Pro je nova vrsta računala koja spaja proširenu stvarnost i stvarni svijet, jedino računalo kroz koje je moguće gledati u stvaran prostor, a istovremeno vidjeti aplikacije i multimedijski sadržaj. Nema više ograničenja veličinom zaslona. Aplikacije mogu biti bilo koje veličine, a jednim pokretom moguće je "uroniti" u multimedijske sadržaje.

Kao što nas je Mac upoznao s osobnim računalima, VisionPro će nas upoznati s osobnom tehnologijom, ističu iz Applea.

Vision Pro je, kako ističu iz Applea, trodimenzionalno sučelje kojim se upravlja glasom, rukama i očima. Aplikacije se prikazuju kao novi sloj na stvarnom prostoru. Elementi imaju dimenzije i sjene kako bi ostavili dojam veličine u prostoru. Moguće je povećati veličinu aplikacija i pomaknuti ih gdje god želite u prostoru.

VisionPro omogućuje uranjanje u multimedijalni sadržaj okretanjem kotačića na vrhu naočala. Korištenje je intuitivno, oslanja se na korisnika i njegov sadržaj. Dovoljno je pogledati u pravom smjeru i ikone se označe, prstima odabire označeno, a u kombinaciji s glasom moguće je diktirati i upravljati sa Siri što dodatno omogućuje korištenje aplikacija.

EyeSight, omogućuje prikazivanje očiju drugima koji su u sobi kako se ne bi osjećali isključenima. Kad je netko u blizini, pojavit će se u vidnom polju korisnika, čak i ako je uključena aplikacija.

Naočale funkcioniraju u kombinaciji s tipkovnicom i touchpadom, ali i s MacBookom. Dovoljno je bežično povezati. Facetime iskorištava prostor, a SpaceAudio omogućuje bolji doživljaj videopoziva. Moguće i podijeliti aplikaciju i multimedijski sadržaj. Funkcionira i s drugim Appleovim uređajima.

Moguće je snimati fotografije i video i vidjeti ih u 3D u prostoru uz SpacialPhoto i Video. Svaku prostoriju moguće je pretvoriti u kino dvoranu, povećati ekran i gledati sadržaj sa streaming platformi. 3D filmovi i 3D interaktivni sadržaj. Moguće je igrati i videoigre pomoću kontrolera.

Apple Vision Pro će promijeniti način na koji komuniciramo, radimo i družimo se, istaknuo je Cook te najavio suradnju s Walt Disneyem koja će omogućiti streamanje Disney+ sadržaja direktno na Vision Pro. 

Apple Vision Pro (Foto: Apple)

Svemirski dizajn

Iako naočale na prvi pogled podsjećaju na skijaške naočale, ipak skrivaju puno više. Prije svega, tu je aluminijski okvir, u kojem su smještena dva ekrana. Na rubu se nalazi 12 kamera, 5 senzora i šest mikrofona, gumb za snimanje fotografija i videa te kotačić za upravljanje mogućnostima Vision Pro. Uređaj je dizajniran kao modularni sustav kako bi odgovarao licu svakog korisnika. Remen se može mijenjati kako bi se lakše prilagodio veličini glave. U suradnji sa Zeissom napravili su magnetske dodatne leće koje se mogu dodatno ubaciti ispred ekrana, kako bi se izbjeglo nošenje naočala preko naočala za vid.

Tehnologija iza Vision Proa trebala je napredne senzore i zaslone, stoga je osmišljen zaslon koji omogućuje da se ne vide pojedinačni pikseli - Apple Silicon OLED, dva panela veličine poštanske marke s ukupno 23 milijuna piksela u kombinaciji s trostrukom lećom koja omogućuje jasan pogled i gledanje videa u 4K.

Posebna je pozornost posvećena zvuku. AudioPods smještene na remenu naočala, omogućuju prostorni zvuk kako bi korisnik dobio dojam da je zvuk svuda oko njega.

Naočale imaju i Lidar, IR kameru i LED osvjetljenje kako bi se lakše vidio sadržaj na zaslonima.

Sve to pokreće dvostruki Apple silicon čip, M2, u kombinaciji s novim Appleovim R1 čipom koji je razvijen upravo za Vision Pro, za obradu podataka iz senzora i kamera u naočalama u stvarnom vremenu. Prikazuje slike na zaslonu u roku od 12 milisekundi.

Zakrivljeni OLED panel na prednjoj strani naočala služi kako bi se prikazale oči korisnika i tako dobio dojam da je zaslon transparentan. Koristeći strojno učenje i prednje senzore, sustav koristi neuralnu mrežu kako bi stvorio virtualnog blizanca korisnik te ga prikazao u Vision Prou drugim korisnicima ili prema van, drugim osobama u prostoru. 

Baterija koja osigurava napajanje nije smještena na samim naočalama, već je kabelom povezana s njima i može se smjestiti u džep. Za sad nema podataka o njenom kapacitetu kao ni vremenu korištenja. 

Apple Vision Pro (Foto: Apple)

Nova platforma

VisionOS operativni je sustav namijenjen Vision Pro-u, osmišljen kako bi reagirao brzo i pružio trenutno i uranjajuće iskustvo. Prvi je operativni sustav osmišljen za prostorn računarstvo.

To je početak nove platforme, ističu iz Applea.

OpticID skenira šarenicu i omogućava zaključavanje i otključavanje Vision Pro-a kao i privatnih aplikacija kao što su Apple Pay. Svi smjerovu i kojima korisnik gleda su privatni, odnosno skriveni od aplikacija i internetskih stranica, sve dok korisnik ne "klikne" na neku opciju. 

Ovo je najnapredniji elektronički uređaj ikad. Apple je registrirao više od 5000 patenata tijekom njegovog razvoja, istaknuto je na predstavljanju.

S obzirom na sve navedeno, bilo je za očekivati i da će cijena biti prilična. Tako će oni koji požele koristiti Vision Pro morati za njega izdvojiti od 3499 dolara, a uređaj će prvo biti dostupan u SAD-u i to početkom 2024. godine. Iz Applea su istaknuli kako će uređaj biti dostupan i u drugim zemljama diljem svijeta "nešto kasnije".

Ovo je bio velik dan, rekao je na kraju Cook. Postoje neki proizvodi koji mijenjaju način na koji koristimo tehnologiju u našim životima. Mislimo da je Vision Pro takav proizvod. U kombinaciji s platformom visionOS, nudi nevjerojatne proizvode za naše korisnike i developere.

Najavio je da će se o Apple Vision Pro i visionOS-u čuti i na nadolazećim konferencijama, pa možemo očekivati još neke novosti prije nego što naočale zaista i budu dostupne korisnicima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti