Nakon loših prognoza za prodaju iPhonea, Apple ima novi problem

Nakon što je cijena dionice u 2023. godine porasla skoro 50 posto, ova je godinu počela u crvenom te je u posljednjih nekoliko dana u minusu od 6,5 posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.01.2024. / 11:41

Apple logo
Apple logo (Foto: Afp)

Poslovica kaže da se dan po jutru poznaje, a ako tu poslovicu primijenimo na Apple, čini se kako bi njihov dan, odnosno 2024. godina mogla biti prilično pesimistična. Problemi su počeli još krajem prošle godine - nakon tužbe za kršenje patenata oko korištenja tehnologije za mjerenje razine krvi u kisiku implementirane u Apple Watch, kompanija je na kratko povukla najjača dva modela svojih satova s američkog tržišta.

Apple Watch Series 9 Apple zbog tužbe povukao dva modela pametnih satova pa se žalio: "Odluka o zabrani prodaje imat će nepopravljive posljedice"

Nakon što je prihvaćena Appleova žalba, oba modela sata (Series 9 i Ultra 2) ponovno su vraćeni u prodaju, no ovaj slučaj još nije gotov te postoji mogućnost ponovne zabrane prodaje njihovih uređaja, sve dok se ne riješi situacija s kršenjem patenata.

Novi šok za Apple uslijedio je početkom ove godine kada su iz Barclaysa smanjili očekivanja za dionice ove kompanije, pri čemu su kao jedan od najvažnijih razloga naveli slabiju potražnju od očekivane za posljednjom generacijom njihovih telefona. Četiri modela iz serije iPhone 15, čini se, ne prodaju se u skladu s očekivanjima Tima Cooka i ekipe iz Applea, a pogotovo je loša situacija na kineskom tržištu. Analitičari očekuju da bi slična situacija mogla biti i s telefonima koje će predstaviti ove godine te naglašavaju kako nema niti nekih velikih očekivanja od prodaje tableta, računala i nosivih uređaja.

Sve ove informacije utjecale su na pad cijene dionice Applea, a novi (mali) pad uslijedio je nakon što su jučer objavljene informacije o tužbi protiv monopola koju protiv Applea priprema američko ministarstvo pravosuđa. Više je razloga za tužbu, a među inim ona se odnosi na činjenicu kako Apple Watch radi isključivo s iPhoneom, kao i na iMessage servis koji je također dostupan samo na Appleovim uređajima, a pod povećalom je i njihov sustav plaćanja Apple Pay. Svi ovi proizvodi i servisi manje-više rade unutar Appleovog zatvorenog ekosustava, zbog čega se kompanija više puta našla pod udarom kritika zbog monopola.

Aplikacije na mobilnom telefonu, ilustracija Apple i Google pod povećalom EK-a zbog svojih trgovina aplikacija

Ovim informacijama treba naglasiti kako bi Apple, pod pritiskom europskih regulatora, mogao popustiti sa svojom kontrolom distribucije softvera za iPhone. Trenutačno se aplikacije za njihove telefone i tablete mogu preuzeti samo s njihove trgovine aplikacija App Store, pri čemu od svake kupovine kompanija uzima proviziju. Ako izgube kontrolu nad distribucijom sadržaja, to bi se moglo odraziti na značajno manje prihode za Apple, dok bi korisnici mogli dobiti pristup novim izvorima s kojih mogu preuzeti programe za svoje uređaje, iako postoji mogućnost da takve alternativne online trgovine budu manje sigurne.

Pred Appleom je izazovno razdoblje te, nakon što je cijena njihove dionice u 2023. godine porasla skoro 50 posto, ova je godinu počela u crvenom te je u posljednjih nekoliko dana u minusu od 6,5 posto.

Izvor: 9to5Mac

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti