Apple i Google pod povećalom EK-a zbog svojih trgovina aplikacija

Posebno ih zanima kako funkcioniraju personalizirani oglasi i sustavi preporuka.

Martina Čizmić | 15.12.2023. / 16:12

Aplikacije na mobilnom telefonu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Apple i Google morat će Europskoj komisiji dostaviti više podataka o svojim praksama povezanima s transparentnošću poslovanja. Naime, EK je, prema Zakonu o digitalnim uslugama, te dvije tvrtke proglasila velikim internetskim platformama, što znači da moraju dodatno poštivati neke odredbe Zakona.

U službenom priopćenju EK, navodi se kako Apple i Google moraju dodatno objasniti "jesu li i kako identificirali sve sistemske rizike" koji se tiču njihovih trgovina aplikacija. Pri tome EK posebno zanimaju rizici koji se odnose na širenje nezakonitog i štetnog sadržaja te sve negativne učinke na primjenu temeljnih prava kao i o javnom zdravlju i sigurnosti.

Slika nije dostupna Nakon X-a, YouTubea i TikToka, Komisija podsjetila Metu i Snap na Akt o digitalnim uslugama

Posebno ih zanima kako funkcioniraju personalizirani oglasi i sustavi preporuka.

Apple i Google imaju rok do 15. siječnja 2024. za odgovor ili će se suočiti s kaznama. Tvrtke se također suočavaju s pritiskom EK zbog navodnih zatvorenih i antikonkurentskih praksi.

Podsjetimo, Apple i Google nisu jedini koji su se našli na meti EK zbog novih odredbi. Već su ranije dodatni podaci zatraženi od velikih društenih mreža kao što su platforma X, TikTok i Meta. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti