Nakon X-a, YouTubea i TikToka, Komisija podsjetila Metu i Snap na Akt o digitalnim uslugama

Meta je 19. listopada 2023. već primila zahtjev za informacije o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja i govora mržnje te o navodnom širenju dezinformacija.

Martina Čizmić | 10.11.2023. / 14:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su druge velike internetske platforme dobile "pismo" od Europske komisije u kojem se od njih traže dodatne informacije prema Aktu o digitalnim uslugama, red je došao i na Metu i Snap.

Kako su priopćili iz Komisije, traže da dostave više informacija o mjerama koje su poduzela kako bi ispunila svoje obveze u pogledu zaštite maloljetnika u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, uključujući obveze povezane s procjenama rizika i mjerama za ublažavanje rizika radi zaštite maloljetnika na internetu, posebno u pogledu rizika za mentalno i fizičko zdravlje te o tome kako se maloljetnici koriste njihovim uslugama.

Slika nije dostupna EK traži da se očituju: YouTube i TikTok moraju jasno reći što su napravili za zaštitu maloljetnika

AliExpress AliExpress na nišanu EK-a: Provjeravaju drži li se kineski trgovac pravila o zaštiti potrošača

Elon Musk i platforma X Iz EK su zabrinuti zbog širenja lažnih vijesti na platformi X

Dodaju kako Meta i Snap moraju dostaviti tražene informacije do 1. prosinca 2023, a ovisno o njihovim odgovorima Komisija će odlučiti o sljedećim koracima. To bi moglo uključivati službeno pokretanje postupka ili pak izricanje novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije. Ako ne primi odgovor, Komisija može odlukom zatražiti informacije. U tom bi slučaju izostanak mogao dovesti do izricanja periodičnih penala.

Nakon što su proglašeni vrlo velikim internetskim platformama, Meta i Snapchat moraju poštovati sve odredbe uvedene Aktom o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog i štetnog sadržaja, sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, među ostalim na prava djece i zaštitu maloljetnika. Meta je 19. listopada 2023. već primila zahtjev za informacije o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja i govora mržnje te o navodnom širenju dezinformacija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti