Iz EK su zabrinuti zbog širenja lažnih vijesti na platformi X

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova pozvala je u utorak internetske platforme da pojačaju borbu protiv dezinformacija i istaknula da posebnu zabrinutost izaziva društvena mreža X, bivši Twitter.

Hina | 26.09.2023. / 16:04

Elon Musk i platforma X (Foto: Afp)

Velike platforme (Google, Meta, Microsoft,TikTok), koje su 2022. godine potpisale kodeks ponašanja u pogledu dezinformacija objavile su u utorak nova izvješća o tome kako izvršavaju svoje obveze u suzbijanju širenja lažnih vijesti.

Elon Musk Hvala Musku: Nakon jedne njegove najave brzo je porastao broj korisnika konkurentske društvene mreže

Potpredsjednica Jourova je rekla da posljednji podaci pokazuju da platforma X u vlasnštvu američkog milijardera Elona Muska ima posebno velik broj objava koje šire lažan ili obmanjujući sadržaj.

Muskova platforma je napustila dobrovoljni kodeks ponašanja u svibnju ove godine, ali Jourova upozorava da ga to ne oslobađa od obveze da poštuje propise EU-a.

Ona je istaknula da dezinformacije predstavljaju jedan od najvećih rizika za demokratski europski informacijski prostor, uključujući i one koje se odnose na ruski rat u Ukrajini i na izbore.

Dodala je da Rusija zagađuje informacijski prostor poluistinama i lažima.

Elon Musk i platforma X Platforma X više neće biti besplatna? Musk spomenuo uvođenje pretplate za sve korisnike

Dok se Europljani pripremaju izići na izbore 2024. godine, svi čimbenici moraju dati svoj obol u borbi protiv dezinformacija na internetu i stranog upletanja, rekla je potpredsjednica Komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost.

Glavne internetske platforme moraju se pozabaviti ovim rizikom, posebice jer moramo očekivati da će Kremlj i drugi akteri biti aktivni prije naših europskih izbora, upozorila je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti