Platforma X više neće biti besplatna? Musk spomenuo uvođenje pretplate za sve korisnike

Platforma X već nudi pretplatnički model, no on je opcionalan, a čini se kako bi u budućnosti mogao postati obvezan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2023. / 09:30

Elon Musk i platforma X (Foto: Afp)

Hoće li svi korisnici platforme X u budućnosti morati plaćati pretplatu za njeno korištenje? Prema posljednjim Muskovim riječima, čini se kako razvoj platforme ide upravo u tom smjeru, a nije teško zaključiti kako će, ako se to zaista dogodi, mnogi dignuti sidro s ove društvene mreže i okrenuti se alternativama. No prvo treba sačekati neke službene najave i odluke kako bi saznali što Musk i Yaccarino zaista planiraju.

Elon Musk i platforma X Musk otvorio dušu: "Nema velike društvene mreže. Možda ćemo propasti..."

Da bi zaista moglo doći do plaćanja Twittera Musk je rekao tijekom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Naime, Netanyahu je komentirao, odnosno kritizirao veliku količinu botova na platformi X koji šire govor mržnje, a jasno je kako takvi botovi šire i različitu propagandu, lažne vijesti i slično. Musk mu je odgovorio kako može zamisliti samo jedan način s kojim se njegova društvena mreža može boriti s tom vojskom botova, a to je mala mjesečna naplata za korištenje X-a.

Nakon preuzimanja Musk je veliki fokus stavio na pretplatu s kojom bi korisnici mogli verificirati profile i imati neke dodatne opcije, čime bi djelomično nadoknadio minus od smanjene količine oglasa na platformi X. Prema nedavnim Muskovim riječima, samo u SAD-u pad oglašavanja iznosio je 60 posto.

Ako bi platforma X zaista uvela pretplatu, Musk vjeruje kako bi se tako mogao riješiti većine botova jer bi, nakon njihova gašenja, svaki put biti potrebno registrirati novu kreditnu karticu za pokretanje novog bota. No dok bi se tako mogao riješiti botova, Musk bi mogao izgubiti i veliki broj, možda i većinu korisnika svoje mreže.

Koliko bi ta pretplata mogla iznositi nije poznato, no Musk je spomenuo kako će to biti manja cifra u odnosu na onu koju plaćaju pretplatnici X Premiuma, što je 8 dolara mjesečno. Kako naglašavaju na Axiosu, za Muska nije neobično da daje nekakve velike i značajne najave oko svojih proizvoda te da kasnije promijeni mišljenje, što bi se moglo dogoditi i oko najave pretplate za sve korisnike.

Meredith Whittaker Predsjednica Signala sumnja da će Musk uspjeti u svojim planovima s platformom X

O uvođenju pretplate dugo se godina govori i za brojne druge društvene mreže i komunikacijske platforme. Dok npr. Facebook i WhatsApp još nisu krenuli u tom smjeru, platforme poput Telegrama i Signala, kao i Twittera, odnosno platforme X korisnicima nude opcije pretplate s kojom imaju pristup nekim opcijama kakve nisu dostupne u besplatnim verzijama. Što se tiče pretplate na X Premium, službenih podataka nema, no prema nekim predviđanjima ta brojka iznosi manje od 700 tisuća pretplatnika. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti