Predsjednica Signala sumnja da će Musk uspjeti u svojim planovima s platformom X

Muskovi su planovi i ambicije veliki, no pitanje je koliko su ostvarivi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.09.2023. / 13:37

Meredith Whittaker (Foto: Afp)

Kada je kupovao Twitter, koji je u međuvremenu preimenovao u platformu X, Elon Musk imao je jasnu viziju što želi napraviti s popularnom društvenom mrežom. Po uzoru na kineski WeChat, namjeravao je od Twittera napraviti tzv. superaplikaciju, odnosno aplikaciju koja bi nam na jednom mjestu omogućila većinu usluga koje danas koristimo na mobilnim uređajima.

Platforma X Platforma X uvodi nove promjene vezane za privatnost podataka, a Musk je najavio i uvođenje audio i video poziva

Osim kao društvenu mrežu, Musk želi da se platforma X koristi i kao komunikacijska platforma za slanje poruka i pozive, ali i za plaćanja te je već poduzeo određene korake u tom smjeru. No pitanje je koliko će se njegove ambicije moći pretvoriti u stvarnost. Već smo pisali o razlikama kineskog i europskog i američkog tržišta, odnosno o razlici WeChata i platforme X, a sada je o razlozima zašto Musk vjerojatno neće uspjeti u svom naumu progovorila i Meredith Whittaker.

Ova bivša direktorica iz Googlea sada je predsjednica Signala, komunikacijske platforme koju koristi i sam Musk te ona smatra kako je, barem kada su zapadna tržišta u pitanju, vrijeme za takvu “aplikaciju za sve” već prošlo. Ljudi o njoj govore godinama, a i dalje nemamo superaplikaciju, prenijeli su njen komentar na Business Insideru. Mislim da nema puno nade za superaplikaciju koja će se odjednom pojaviti, zamijeniti konkurenciju i dominirati na više tržišta u SAD-u, smatra Whittaker, a objasnila je zašto je situacija na istoku drukčija.

Naime, u Kini je popularan WeChat, u Japanu Line, a u Južnoj Koreji Kakao, a razlika u odnosu na zapadna tržišta jest što su se sve ove aplikacije pojavile dosta ranije, u vrijeme kada na tržištu nije bilo toliko konkurentskih servisa te, što je važno, one su integrirane u vladine servise.

Poznavajući Muska, on sigurno neće odustati od svog nauma te u budućnosti možemo očekivati kako ćemo s Twitterom, odnosno platformom X moći obavljati puno više stvari pored objavljivanja statusa, fotografija i videa te lajkanja i komentiranja tuđih objava. Ipak, pitanje je kako će korisnici reagirati na sve te novitete i koliko će njih, pored svih postojećih opcija, društvenih mreža, komunikacijskih platformi, servisa za plaćanje i slično, koristiti samo platformu X.

Platforma X Elon Musk kaže da će platforma X ukloniti korisnicima mogućnost blokiranja drugih računa

Slične ideje o aplikaciji za sve imao je i Zuckerberg s WhatsAppom za kojeg želi da bude puno više od samo aplikacije za dopisivanje te, pored eksperimentiranja s plaćanjima i šopingom, Meta radi i na boljoj integraciji brendova s ovom platformom kako bi mogli ostvariti bolju povezanost i komunikaciju s korisnicima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti