AliExpress na nišanu EK-a: Provjeravaju drži li se kineski trgovac pravila o zaštiti potrošača

Ako se ogluši na zahtjeve Europske komisije, AliExpress bi mogao biti kažnjen novčanom kaznom.

Martina Čizmić | 06.11.2023. / 13:48

AliExpress (Foto: Afp)

AliExpress je jedna od omiljenih trgovina Europljana jer nudi pregršt proizvoda iz Kine po niskim cijenama. No čini se kako se našao na nišanu Europske komisije. 

Kako su priopćili iz Komisije, službeno su poslali zahtjev AliExpressu za informacijama o tome posluju li u skladu s Aktom o digitalnim uslugama. Komisija tako od društva AliExpress traži više informacija o mjerama koje je poduzelo kako bi ispunilo obveze povezane s mjerama za procjenu i smanjenje rizika radi zaštite potrošača na internetu, posebno u pogledu prodaje nezakonitih proizvoda na internetu, primjerice lažnih lijekova.

Akt o digitalnim uslugama ne odnosi se samo na govor mržnje, dezinformacije i zlostavljanje na internetu. Njime se osigurava i uklanjanje nezakonitih ili nesigurnih proizvoda koji se prodaju u EU-u preko platformi za e-trgovinu, uključujući sve veći broj lažnih i potencijalno opasnih lijekova i lijekova koji se prodaju na internetu, istaknuo je u priopćenju povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Slika nije dostupna EK kreće u rat protiv velikih digitalnih platformi kako bi zaštitila interese europskih potrošača

Ističu kako AliExpress mora dostaviti zatražene informacije Komisiji do 27. studenoga 2023., nakon čega će Komisija pregledati odgovore i donijeti odluku o sljedećim koracima. To bi moglo uključivati službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama.

Podsjećaju kako, u skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama, Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacijama. Ako AliExpress ne odgovori, Komisija može odlukom zatražiti informacije, a ako ni nakon isteka toga roka ne bi dobili informacije, mogu izreći novčanu kaznu. 

Iz EK-a podsjećaju kako je, nakon što je proglašen vrlo velikom internetskom platformom, AliExpress dužan poštovati sve odredbe uvedene Aktom o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i smanjenje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog i štetnog sadržaja te sve štetne posljedice na ostvarivanje temeljnih prava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti