EK kreće u rat protiv velikih digitalnih platformi kako bi zaštitila interese europskih potrošača

Reguliranje internetskih platformi i pružatelja digitalnih usluga na jedinstvenom digitalnom tržištu jedan od prioriteta Europskog parlamenta.

Martina Čizmić | 23.06.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) početkom tjedna, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima digitalnih platformi Google, Apple, Twitter i Facebook. Saslušanje je održano u kontekstu šire rasprave o zakonodavnom paketu o digitalnim uslugama kojim će se urediti poslovanje internetskih platformi na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije. 

Podsjetimo, Europska komisija krajem je prošle godine pokrenula zakonodavnu proceduru o paketu zakona o digitalnim uslugama. Točnije, riječ je o dvije uredbe, Akt o digitalnim tržištima (DMA) i Akt o digitalnim uslugama (DSA), kojima bi se europsko tržište trebalo učiniti konkurentnijim i inovativnijim, posebno za mala i srednja poduzeća.

Slika nije dostupna Velike IT tvrtke na udaru: Hoće li novi američki prijedlog zakona promijeniti internet kakvog poznajemo?

Slika nije dostupna Cook na mukama: SAD predlaže zakon koji bi zabranio Appleu da predinstalira svoje aplikacije na iPhone, EU želi razbiti čvrste okove App Storea

To bi ujedno i reguliralo položaj velikih internetskih platformi, koje su do sad imale dominantan položaj na tržištu i uvelike ga iskorištavale. Istovremeno, pravila tržišnog natjecanja koja su bila na snazi u EU nisu bila dostatna, jer kazne koje su se izricale velikim platformama nisu bile dovoljno oštre ni pravodobne.

Jedan od primjera je i taj što američki Apple svojom poslovnom politikom koči razvoj europskog Spotifyja, platforme za slušanje glazbe, ne dopuštajući korisnicima svojih uređaja, a takvih je preko milijardu, da pod jednakim uvjetima instaliraju tu europsku aplikaciju zbog čega su potrošači izloženi riziku da je trošak instalacije čak do 30% skuplji. Prema sadašnjem prijedlogu takva poslovna praksa bila bi zabranjena, pojasnio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), Tomislav Sokol.

Margrethe Vestager (Foto: © European Union , 2017) EU i Spotify protiv Applea: Optužuju američku tvrtku da zloupotrebljava svoj dominantni položaj na tržištu mobilnih aplikacija

Istaknuo je i da je reguliranje internetskih platformi i pružatelja digitalnih usluga na jedinstvenom digitalnom tržištu jedan od prioriteta Europskog parlamenta.

Interes je europskih potrošača da uspostavimo jasna pravila poslovanja za velike internetske platforme. To znači i bolju zaštitu privatnosti europskih potrošača koji su svakim danom sve više izloženi agresivnom personaliziranom reklamiranju nad kojim nemaju nikakvu kontrolu. Očito je da radimo dobar posao i da smo na dobrom putu da osiguramo bolju zaštitu europskih potrošača i malih i srednjih poduzetnika u odnosu na samovolju velikih internetskih platformi, a to proizlazi i iz toga što velike internetske platforme vrše snažan pritisak ne bismo li ublažili stroga pravila o njihovom poslovanju u Europskoj uniji, napominje Sokol te zaključuje da neće biti kompromisa kad je u pitanju zaštita interesa europskih građana.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti