Velike IT tvrtke na udaru: Hoće li novi američki prijedlog zakona promijeniti internet kakvog poznajemo?

O prijedlozima bi se trebalo u Kongresu glasovati tijekom ovog tjedna, a prema trenutnim informacijama, izgledno je da će prijedlog biti prihvaćen. Međutim, upitno je hoće li istu podršku dobiti i u Senatu.

Martina Čizmić | 21.06.2021. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Novi prijedlog zakona koji je predstavljen u američkom Kongresu, usmjeren je ka reguliranju vladavine velikih tehnoloških tvrtki na internetu. Prijedlog, koji je direktno usmjeren na Google, Facebook, Apple i Amazon, mogao bi, ako bude prihvaćen, u potpunosti promijeniti njihovo poslovanje. Ali i internet kakvog znamo.

Naime, radi se o prijedlogu koji se sastoji od pet zakona kojim bi se reguliralo tržišno natjecanje, eliminirao monopolistički položaj velikih tvrtki i otvorilo prostora za druge tvrtke na njihovim platformama. Također, predviđena je zabrana favoriziranja vlastitih proizvoda i usluga na tim platformama.

Posebnu bi glavobolju mogao izazvati dio koji se odnosi na "prenosivost" odnosno "interoperabilnost" podataka, što bi trebalo korisnicima olakšati prekid korištenja određene usluge, a da pri tome ne ostanu bez podataka i kontakata koje tamo imaju pohranjene.

Ako prijedlozi budu prihvaćeni, to bi za najveće igrače u IT sektoru značilo velike glavobolje. Šef Applea, Tim Cook, već je istaknuo kako bi prijedlozi, takvi kakvi jesu sada, mogli biti problematični za Apple.

Slika nije dostupna Cook na mukama: SAD predlaže zakon koji bi zabranio Appleu da predinstalira svoje aplikacije na iPhone, EU želi razbiti čvrste okove App Storea

Profesorica sa Sveučilišta Yale, Fiona Scott Morton, pojasnila je kako su se regulatori i zakonodavci odlučili na ovaj potez jer se do sad pokazalo kako samo regulatorna tijela ne mogu uvesti reda na tržištu.

Pojasnila je kako bi, što se Applea tiče, ova nova pravila mogla biti veoma problematična. Apple bi možda bio prisiljen prodati ili ugasiti svoj servis za prodaju glazbe, kako ga ne bi favorizirao, u odnosu na druge servise kao što je Spotify.

Posebno je istaknula odredbu o operabilnosti, jer bi to značilo da korisnici mogu ugasiti svoj Facebook profil, biti prisutni na drugim društvenim mrežama, a ostati u kontaktu s prijateljima koji se nalaze na Facebooku ili Instagramu.

O prijedlozima bi se trebalo u Kongresu glasovati tijekom ovog tjedna, a prema trenutnim informacijama, izgledno je da će prijedlog biti prihvaćen. Međutim, upitno je hoće li istu podršku dobiti i u Senatu.

Profesor sa Sveučilišta Cleveland State, Christopher Sagers istaknuo je kako je ovaj prijedlog zakona prilično radikalan pristup rješavanju pitanja velikih IT tvrtki.

Istaknuo je kako bi, prema tom prijedlogu, platforme više funkcionirale poput prijevozničkih tvrtki - morale bi svoje usluge nuditi svima koji ih žele, a pri tome ne bi smijele davati nikome prednost.

To bi mogao značiti kraj za neke veoma popularne proizvode i usluge. Nisam siguran kako bi Apple mogao nastaviti s prodajom vlastitog mobilnog softvera, a slično bi se moglo dogoditi i drugim proizvodima i uslugama, upozorava Sagers.

No, dugoročno gledano, to ne bi moralo biti loše, ističe Sagers. Jer će se tržište presložiti, a pojavit će se i novi konkurenti.

Međutim, ovaj se prijedlog čini prilično riskantan i teško je predvidjeti posljedice, ističe Sagers.

Neki analitičari upozoravaju da bi, prođe li zakon, pametni telefoni mogli dolaziti bez ikakvog operativnog sustava ili samo s osnovnim operativnim sustavom, a na korisnicima bi bilo da sami odaberu i instaliraju aplikacije koje žele koristiti.

Za većinu prosječnih korisnika, to bi značilo lošije korisničko iskustvo, istaknuo je Iain Murras iz Competitive Enterprise Institutea.

Podsjetimo, sličan se prijedlog zakona priprema i u Europskoj uniji, što bi u konačnici moglo itekako utjecati na način na koji velike IT tvrtke posluju u cijelom svijetu.

Izvor: NDTV

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti