Cook na mukama: SAD predlaže zakon koji bi zabranio Appleu da predinstalira svoje aplikacije na iPhone, EU želi razbiti čvrste okove App Storea

Pred Appleom bi moglo biti zanimljivo razdoblje - regulatorna tijela s obje strane Atlantika žele smanjiti njegov dominantni položaj na tržištu.

Martina Čizmić | 17.06.2021. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Appleov šef Tim Cook kritizirao je predloženi zakon koji bi, barem u Europskoj uniji, korisnicima omogućio da instaliraju aplikacije na svoje uređaje Apple i mimo App Storea.

Gledam tehnološka pravila o kojima se raspravlja i mislim da zaista ima dobrih dijelova. No mislim i da ima dijelova koji nisu u najboljem interesu korisnika, istaknuo je gostujući na konferenciji VivaTech, koja se ovih dana održava u Francuskoj.

U Europskoj uniji trenutačno se raspravlja o dva zakona kojima bi se regulirao rad velikih međunarodnih tehnoloških kompanija - Digital Services Act (Zakon o digitalnim uslugama) i Digital Markets Act (Zakon o digitalnom tržištu). Dok se DSA fokusira na online oglašavanje, DMA se fokusira na kompanije s velikim brojem korisnika (kao što su Google, Apple i Amazon) te predviđa pravila koja bi te kompanije prisilila da svoje platforme otvore i za konkurente.

Cooku posebno smeta to što bi, ako zakon bude prihvaćen i uđe u primjenu, Apple morao omogućiti instaliranje aplikacija na svoje uređaje i mimo App Storea - preko interneta ili u drugim trgovinama aplikacija. Naime, trenutačno korisnici Appleovih uređaja mogu (legalno) preuzimati i instalirati aplikacije na svoje uređaje (iPhone i iPad) samo u App Storeu. Za Apple to je jedini način na koji mogu osigurati "visokokvalitetne aplikacije i spriječiti širenje malwarea".

Stoga je upozorio kako bi omogućavanje instaliranja aplikacija preko drugih kanala naštetilo privatnosti i sigurnosti korisnika.

Ako, na primjer, uzmete prijedlog koji bi prisilio uvođenje mogućnosti instalacije aplikacija na iPhone iz drugih izvora, a to bi bio alternativni način instalacije aplikacija na iPhone, to bi uništilio sigurnost iPhonea, istaknuo je Cook.

Dodao je kako će Apple sudjelovati u raspravi o prijedlogu zakona jer su neki dijelovi izvrsno osmišljeni.

Međutim, čini se kako bi Cook uskoro mogao imati još malo razloga za glavobolju.

Naime, prijedlog koji dolazi od američkog tijela za tržišno natjecanje, a koji je predstavljen ovog tjedna, ima odredbu prema kojoj Appleovi uređaji ne bi smjeli dolaziti s predinstaliranim Appleovim aplikacijama.

Tako bi umjesto već instaliranih, besplatnih aplikacija, koje je Apple razvio posebno za iPhone, poput iChat, Kalendar, Bilješke ili FaceTime, uređaj dolazio samo sa osnovnim operativnim sustavom, a korisnici bi potom mogli odabrati koje aplikacije žele dodatno instalirati.

Kako je za Bloomberg objasnio predstavnik David Cicilline, to bi korisnicima omogućilo da preuzmu one aplikacije koje žele i planiraju koristiti, čime bi se smanjila Appleova dominacija na tržištu.

Prođe li u SAD-u taj prijedlog, to bi za Apple značilo potpuno novi način osmišljavanja uređaja i aplikacija, a za korisnike nešto kompliciranije prilagođavanje uređaja vlastitim potrebama. Kritičari prijedloga ističu kako bi to, neke korisnike koji se ne razumiju previše u tehnologiju, odvratiti od kupovine Appleovih uređaja, dok bi drugima moglo izazvati dodatne troškove kupovine aplikacija koje Apple inače daje besplatno.

Ovaj prijedlog i još nekoliko koji se tiču velikih tehnoloških kompanija naći će se na raspravi pred Odborom za pravo Zastupničkog doma sljedeći tjedan.

Izvor: CNBC, Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti