EK traži da se očituju: YouTube i TikTok moraju jasno reći što su napravili za zaštitu maloljetnika

EK je slične informacije zatražila i od drugih velikih platformi kao što su AliExpress, platforma X i drugih.

Martina Čizmić | 10.11.2023. / 08:10

Zakon o digitalnim uslugama, ilustracija
Zakon o digitalnim uslugama, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europska komisija objavila je kako je, u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, službeno poslala zahtjeve za informacije TikToku i YouTubeu. U zahtjevu se traži da dostave više informacija o mjerama koje su poduzela kako bi ispunila obveze u pogledu zaštite maloljetnika u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, uključujući obveze povezane s procjenama rizika i mjerama ublažavanja radi zaštite maloljetnika na internetu, posebno u pogledu rizika za mentalno i fizičko zdravlje, te o tome kako se maloljetnici koriste njihovim uslugama.

AliExpress AliExpress na nišanu EK-a: Provjeravaju drži li se kineski trgovac pravila o zaštiti potrošača

TikTok i YouTube moraju dostaviti tražene informacije Komisiji do 30. studenoga 2023., a ovisno o informacijama koje dostave, ovisit će sljedećih koraci Komisije. Ako Komisija ne bude zadovoljna odgovorima ili oni ne budu dostavljeni, prema Aktu o digitalnim uslugama, može im se izreći i novčana kazna. Naime, Akt propisuje novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije, a ako ne primi tražene informacije, može ih zatražiti službenom odlukom. Ne obaziranje na takvu odluku može dovesti do visokih penala.

Podsjetimo, nakon što su proglašeni vrlo velikom internetskom platformom, TikTok i YouTube moraju poštovati sve odredbe uvedene Aktom o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog i štetnog sadržaja, sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, među ostalim na prava djece i zaštitu maloljetnika.

Platforma X (bivši Twitter) EU pokreće preliminarnu istragu protiv platforme X

TikTok je još 19. listopada 2023. primio zahtjev za informacije o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja i govora mržnje, navodnom širenju dezinformacija i općim aspektima zaštite maloljetnika na internetu.

EK je slične informacije zatražila i od drugih velikih platformi kao što su AliExpress, platforma X i drugih. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti