EU pokreće preliminarnu istragu protiv platforme X

Službe Komisije istražuju usklađenost X-a s Aktom o digitalnim uslugama, između ostalog i vezano za njegov pristup i prakse kod prijava nezakonitog sadržaja.

Martina Čizmić | 13.10.2023. / 08:33

Platforma X (bivši Twitter) (Foto: Afp)

 

Elon Musk i njegova platforma X (bivši Twitter), našli su se na radaru Europske unije. Naime, nakon što je započeo sukob između Hamasa i Izraela, platformu X preplavili su različiti sadržaji - od snimki, fotografija, linkova i informacija - koji su bili sumnjivog izvora i istinitosti. Nakon što je povjerenik za unutarnje tržište, Thierry Breton od platforme X zatražio da se sporni sadržaj detektira i ukloni, pozivajući se na Akt o digitalnim uslugama, iz X-a su odgovorili kako su uklonili stotine profila i tisuće sadržaja. 

No, to očito nije bilo dovoljno za EU. Kako su priopćili iz Europske komisije, platformi X uputili su službeni zahtjev za informacijama u skladu s odredbama Akta o digitalnim uslugama. Zahtjev se temelji na tvrdnjama koje su službe Komisije primile o navodnom širenju nezakonitog sadržaja i dezinformacija, posebno o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja te govora mržnje. Zahtjev se odnosi i na usklađenost s drugim odredbama Akta o digitalnim uslugama.

Platforma X (bivši Twitter) Nakon prozivki iz Europe X objavio kako je uklonio stotine profila povezanih s Hamasom

 

 

Kako pojašnjavaju iz EK, budući da X spada u velike internetske platforme, od kraja kolovoza 2023. mora poštovati sve odredbe Akta o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog sadržaja, dezinformacija, rodno uvjetovanog nasilja, kao i sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, prava djeteta, javne sigurnosti i mentalne dobrobiti.

 

U ovom konkretnom slučaju, službe Komisije istražuju usklađenost X-a s Aktom o digitalnim uslugama, između ostalog i vezano za njegov pristup i prakse kod prijava nezakonitog sadržaja, rješavanja pritužbi, procjene rizika i mjera za ublažavanje utvrđenih rizika. Službe Komisije ovlaštene su zatražiti dodatne informacije od platforme X kako bi provjerile ispravnu provedbu zakona.

 

Platforma X zatražene informacije službama Komisije mora dostaviti do 18. listopada 2023. za pitanja povezana s aktivacijom i funkcioniranjem X-ova protokola za odgovor na krizu, a o ostalim pitanjima do 31. listopada 2023. Na temelju odgovora platforme X Komisija će odrediti iduće korake. To bi moglo uključivati i službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama.

Elon Musk i platforma X Iz EK su zabrinuti zbog širenja lažnih vijesti na platformi X

 

Na zahtjev za pružanjem informacija – u skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama – Komisija može izreći novčane kazne u slučaju odgovora koji bi sadržavali netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije. Ako X ne odgovori, Komisija može informacije zatražiti formalnom odlukom. U tom bi slučaju izostanak odgovora u naznačenom roku mogao dovesti do izricanja sankcija.

Podsjetimo, Akt o digitalnim uslugama predviđa i drakonske kazne za kršenje njegovih odredbi. Tako je predviđena kazna od do čak šest posto svjetskog prometa internetskih platformi, što bi u slučaju platforme X bio pozamašan iznos.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti