Velika pobjeda Applea: Njihovi satovi ponovno su u prodaji

Ovo su odlične vijesti za kompaniju jer se nagađalo da bi ih zabrana prodaje mogla stajati između 300 i 400 milijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.12.2023. / 12:51

Apple Watch Series 9 (Foto: Apple)

Nastavlja se sapunica oko Appleova sata i zabrane prodaje dva modela na tržištu SAD-a. Podsjetimo, nakon što je kompanija Masimo tužila Apple zbog navodnog kršenja patenata vezanih uz tehnologiju mjerenja zasićenosti krvi kisikom, Međunarodna trgovinska komisija naredila je Appleu povlačenje modela Series 9 i Ultra 2 iz prodaje. Apple ih je poslušao i prošli tjedan satove povukao iz prodaje na svojoj internetskoj stranici, a nakon badnjaka i u svojim službenim trgovinama.

Apple Watch Series 9 Apple iz prodaje povlači dva nova modela pametnih satova

S odlukom o kršenju patenata, jasno, nisu se složili te su podnijeli žalbu u kojoj tvrde kako korisnici u SAD-u više neće imati pristup uređajima s opcijama koje bi mogle spasiti živote te su najavili promjene u softveru s kojima bi, najavili su, mogli izbjeći kršenje patenata za koje su tuženi.

Njihova je žalba prizivnom sudu, barem za sada, prihvaćena te je zabrana o prodaji ova dva modela na području SAD-a privremeno pauzirana. Oduševljeni smo što je potpuni asortiman Apple Watcha dostupan kupcima taman na vrijeme za novu godinu, stoji u Appleovoj objavi za javnost. Oba sporna modela sata tako su ponovno dostupna za kupovinu u SAD-u, kako u trgovinama, tako i online.

Kako sada stvari stoje, na potezu je američka carinska uprava koja treba odlučiti o ovom slučaju, odnosno jesu li promjene koje je Apple napravio dovoljne kako bi se izbjeglo kršenje patenata. Odluku trebaju donijeti do 12. siječnja tako da u Appleu mogu biti sigurni da će, barem do tada, modeli Apple Watch Series 9 i Ultra 2 svima u SAD-u biti dostupni.

Apple Watch Series 9 Nove zdravstvene opcije stižu na Appleov sat

Ovo su odlične vijesti za kompaniju jer su prvotna predviđanja govorila kako bi ih zabrana mogla stajati 300 do 400 milijuna dolara. Appleovi satovi dio su odjela nosivih uređaja koji je tijekom fiskalne 2023. ostvario prihode od skoro 40 milijardi dolara, što je deset milijardi dolara više od prihoda ostvarenih od prodaje iPadova ili Macova. Ipak, problem nije riješen, već je samo prolongiran te će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti konačna odluka u ovom sporu, odnosno hoće li Apple na kraju ipak morati povući satove iz prodaje (ili platiti Masimu veliki novac kako bi riješili stvar) ili će softverske promjene koje su poduzeli zaista biti dovoljne. Iz Masima su ranije komentirali kako softverske promjene neće biti dovoljne, već će biti potrebne promjene na hardveru satova.

Izvor: The Street
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti