Nove zdravstvene opcije stižu na Appleov sat

Američki mediji objavili su informacije o Appleovim planovima na tržištu zdravstvenih usluga.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.11.2023. / 08:00

Apple Watch Series 9 (Foto: Apple)

Apple ima velike ambicije na tržištu zdravstvenih usluga, no proći će dosta vremena dok se njihovi planovi pretvore u stvarnost. Kako je riječ o iznimno osjetljivom tržištu, Tim Cook i drugi lideri u kompaniji ne žele žuriti kako ne bi napravili neki krivi korak jer bi tako nešto moglo naštetiti percepciji i ugledu kompanije u javnosti. Također, za sve tehnologije povezane sa zdravstvom i medicinom potrebno je prvo dobiti odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove, što je dugotrajan i težak postupak te je i to razlog zašto još nemamo neke opcije koje su možda spremne, ali ne i odobrene.

Apple Watch Ultra Apple za desetu godišnjicu svog sata priprema najveće promjene dosad

A ono što uskoro, možda već u sljedećoj generaciji Appleova sata možemo očekivati, jest senzor za mjerenje krvnog tlaka, otkrio je novi detaljan izvještaj Bloomberga. Ipak, ne treba očekivati tehnologiju koja će zamijeniti tlakomjer jer Appleove senzor ne bi trebao očitavati točno stanje tlaka. Naime, na temelju očitanja senzora Appleov sat bi trebao obavijestiti korisnike kada je tlak povišen, kako bi oni mogli pravodobno reagirati i tada si sami izmjeriti tlak. Također, nova generacija sata trebala bi donijeti i opcije praćenja disanja i navika spavanja te će na temelju eventualnog prekida disanja tijekom sna korisnike upozoriti na mogućnost apneje.

Prema ovim podacima, Appleov sat neće, barem ne još, postati alat koji će nam zamijeniti tradicionalne medicinske instrumente, no Apple Watch bi svoje vlasnike trebao upozoriti na potencijalne probleme s tlakom i apnejom u snu kako bi što prije mogli potražiti pomoć i, ako je u pitanju ozbiljniji problem, krenuti s terapijom.

Čini se kako te opcije ipak neće biti besplatne, već će navodno biti dio novog pretplatničkog servisa fokusiranog na zdravlje, a ovisno o stanju, čak će preporučiti i plan vježbanja (naravno, kroz još jedan Appleov pretplatnički servis Fitness+), kao i plan prehrane.

Bloombergov članak o Appleovim planovima na ovom tržištu uključuje i detalje o nekim drugim opcijama koje je kompanija razvijala (ili još razvija), a još nisu predstavljene. Od nekih od njih su čak i odustali poput podrške Appleova sata za Androide. Razlog za to je što, kako smatraju u kompaniji, njihov sat utječe i na prodaju iPhonea, koji je i dalje glavni izvor prihoda Applea.

Apple Watch Ultra Velika prekretnica za cijelo tržište: Buduće generacije Appleova sata mogle bi mjeriti glukozu u krvi

Osim na Appleovom satu, otkrili na Bloombergu, zdravstvene i fitness opcije možemo očekivati i na njihovom nadolazećem VR uređaju Vision Pro. Više o tome mogli bi znati kada se taj uređaj pojavi u prodaji što bi trebalo biti početkom sljedeće godine.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti