Velika prekretnica za cijelo tržište: Buduće generacije Appleova sata mogle bi mjeriti glukozu u krvi

Pokazalo se kako bi se Appleova tehnologija zaista mogla iskoristiti za mjerenje glukoze u krvi te je kompanija tek treba implementirati u svoje uređaje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.02.2023. / 15:00

Apple Watch Ultra (Foto: Apple)

Još dok je Appleom upravljao Steve Jobs, kompanija je napravila prve korake prema razvoju uređaja i tehnologije za mjerenje glukoze u krvi bez potrebe za bockanjem. Prije 13 godina tako su preuzeli tvrtku RareLight koja je razvijala tehnologiju za neinvazivno mjerenje glukoze, a tvrtka je 2015. postala dio Exploratory Design Groupa (XDG), Appleova odjela za razvoj tajnih projekata.

  Slika nije dostupna Hoće li budući modeli Appleova sata moći očitati vrijednost glukoze i količinu alkohola u krvi?

Tijekom godina na mreži su se pojavljivale različite glasine o Appleovim planovima na ovom tržištu, no iz kompanije još nisu objavili nikakve službene informacije o tehnologiji koju pripremaju. Ipak, zahvaljujući novinarima Bloomberga, saznali smo kako je više od desetljeća razvoja tehnologije urodilo plodom te je Apple uspio razviti tehnologiju koja bi mogla donijeti disrupciju na tržište mjerenja i praćenja glukoze.

Na ovom projektu rade stotine inženjera te je njihov pristup rješavanju problema, odnosno razvoju tehnologije koja je bi mogla kontinuirano pratiti razinu šećera u krvi drukčiji u odnosu na postojeće uređaje.

Apple ima drugačiji pristup, koristeći tehnologiju čipova poznatu kao silicijska fotonika i proces mjerenja koji se naziva optička apsorpcijska spektroskopija. Sustav koristi lasere za emitiranje specifičnih valnih duljina svjetlosti u područje ispod kože gdje se nalazi intersticijska tekućina, tvari koje cure iz kapilara, a koje može apsorbirati glukoza. Svjetlo se zatim reflektira natrag na senzor na način koji pokazuje koncentraciju glukoze. Algoritam zatim određuje razinu glukoze u krvi osobe, stoji u objašnjenju ove tehnologije.

Na početku, ova bi se tehnologija koristila u uređaju veličine iPhonea koji bi se mogao nositi na nadlaktici te bi podatke o očitanjima slala na iPhone ili Apple Watch. Iz kompanije se nadaju kako bi jednom uspjeli tu tehnologiju implementirati u uređaj jako malih dimenzija koji bi mogao stati u Apple Watch tako da bi sat postao alat za mjerenje glukoze. Pored samog mjerenja glukoze, u Appleu se nadaju kako bi njihova tehnologija mogla upozoriti osobe koje su predijabetične na opasnost razvijanja dijabetesa.

  Apple Watch SE Prijavljeni patent otkrio Appleove planove za buduće modele satova

Treba naglasiti kako Apple tek treba napraviti prvi konceptni uređaj baziran na ovoj tehnologiji, no zahvaljujući spomenutom napretku, kao i iskustvu kompanije u integraciji softvera i hardvera, Cook i ekipa uvjereni su da su na dobrom putu za disrupcijom na ovom tržištu.

Izvor: Cult of Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti