Appleov sat može pomoći u predviđanju i borbi protiv stresa

U zaključku studije navedeno je kako bi, korištenjem i drugih dostupnih opcija Apple Watcha, rezultati predviđanja stresa mogli biti još precizniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.12.2022. / 12:28

Apple Watch SE (Foto: Apple)

Stres je jedan od velikih problema modernog doba i današnjeg užurbanog načina života i ne čujemo rijetko kako i doktori pri dijagnozama znaju spomenuti upravo stres kao jedan od faktora koji je mogao pridonijeti nastanku ili razvoju bolesti. Ljudi se na različite načine pokušavaju boriti sa stresom, izbjeći ga koliko je moguće i ublažiti njegove posljedice - prakticiraju meditaciju, jogu i slično.

Mjerenje temperature Sve ovisi o preciznom algoritmu: Novi Appleov sat mogao bi dobiti opciju koja će koristiti baš svima

Kako je pokazalo istraživanje koje su proveli kanadski znanstvenici sa Sveučilišta u Waterloou, stres je moguće predvidjeti i putem pametnog sata. Konkretno, oni su proveli istraživanje na najpopularnijem nosivom uređaju na tržištu - Apple Watchu, modelu Series 6. Za prikupljanje podataka koristili su opciju EKG-a koja je dostupna i na drugim modelima Appleova sata, ali i satovima drugih proizvođača.

Njihovo je istraživanje pokazalo blisku vezu između podataka koji se dobiju putem EKG-a poput ubrzavanja i usporavanja otkucaja srca s razinom stresa zabilježenom u to vrijeme. Na temelju tih podataka algoritam strojnog učenja napravio je prediktivni model za stres, odnosno za predviđanje stresa.

U istraživanju se navodi kako, s obzirom na veliki nivo preciznosti spomenutog modela, Appleov sat ima obećavajući potencijal za predikciju stresa. Također, kako sat prikuplja puno veću količinu podataka, u zaključku istraživanja savjetuje se da bi se u modele predviđanja stresa mogli integrirati i podaci o spavanju i aktivnostima kako bi rezultati, odnosno mogućnost predviđanja bila još preciznija.

Brzi vlak u zabavnom parku Panika zbog nepostojećih prometnih nesreća: iPhone uzbunjuje hitne službe zbog vožnji u zabavnom parku

Među inim, istraživači predlažu kako bi se Apple Watch mogao iskoristiti i za pomoć osobama koje su pod stresom te bi im, kada se pojave prvi signali stresa, mogao ponuditi pomoć kroz npr. vježbe disanja ili meditaciju i time smanjiti stres i pomoći u održavanju dobrobiti korisnika.

Izvor: MacRumors
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti