Apple predstavio 4 nova modela iPhonea, nove satove i slušalice

Apple je održao svoje tradicionalno jesensko predstavljanje novih telefona. I nije razočarao.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2022. / 19:03

Tim Cook (Foto: Afp)

Apple je na dugoočekivanoj konferenciji predstavio nove modele svojih uređaja. Očekivanja od ljubitelja kompanije su bila velika, a Apple ih je ispunio. Tako su predstavljeni nova generacija iPhonea, nove slušalice AirPods Pro, novi sat, a najveći optimisti, kao i uvijek kada su u pitanju Appleove konferenciju, nadali su se da će na kraju čuti i onaj famozni “one more thing”. No to je izostalo.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na našem portalu, a kako je predstavljanje išlo pročitajte (i pogledajte) u nastavku. 

 

19.00 Počela je konferencija. Cook je već najavio što možemo očekivati - nove modele iPhonea, Apple Watcha i AirPodsa.

19.10 Iz Applea su se pohvalili kako je to najprodavaniji pametni sat 7 godina za redom.

Predstavljen je Apple Watch Series 8. Dolazi s velikim always on ekranom tankih rubova, otporan na vodu, prašinu i pukotine. Praćenje ciklusa predstavili još ranije, a sada s novim satom sada se može pratiti i ovulacija putem posebnog senzora za temperaturu.

19.15 Predstavljena je i nova opcija detekcije sudara. Kada je sudar prepoznat, sat će vas povezati s hitnom službom.

19.17 Apple Watch Series 8 dolazi s baterijom koja traje cijeli dan, odnosno 18 sati. Predstavljen je Low Power mode koji omogućuje 36 sati trajanja baterije, što je omogućeno deaktivacijom određenih opcija.

19.20 Cijena - 399 dolara za model s GPS-om i 499 dolara za model s podrškom za GPS i mobilne mreže.

19.22 Vrijeme je za Apple Watch SE. Dolazi sa senzorima za detekciju pada i sudara. Veći je za 30 posto u odnosu na Series 3, a u odnosu na prethodni model brži je za 20 posto. Cijena od 249 dolara za model s GPS-om.

19.25  Kako se očekivalo, predstavljen je i potpuno novi model sata Apple Watch Ultra, namijenjen avanturistima i osobama koje će ga koristiti u ekstremnim situacijama - ultramaratoncima, roniocima, planinarima. Ovo je najizdržljiviji Appleov sat, napravljen od titana te ima najveći ekran do sada (49mm). Dodana je i tzv. action tipka koja se može podesiti ovisno o željama korisnika. Ugrađen je snažan mikrofon i zvučnici, a svaki model ima i podršku za mobilne mreže. Ima i najveću bateriju koja može izdržati čak 36 sati, odnosno 60 sati s optimiziranim korištenjem. Cijena, naravno, nije mala te iznosi 799 dolara.

Apple Watch Ultra (Foto: Apple)

19.41 Na redu su slušalice. Cook kaže kako su AirPods najbolje i najpopularnije slušalice na svijetu. Predstavio je novu generaciju AirPodsa Pro, najnapredniju do sada. Dolazi s H2 čipom koji omogućuje fantastičnu kvalitetu zvuka te još veći razinu detalja. Baterija može izdržati 6 sati, odnosno 30 sati u kombinaciji s kutijom za punjenje. Cijena - 249 dolara.

19.50 Vrijeme je za iPhone. Glasine su bile istinite - nema više modela mini, zamijenio ga je iPhone 14 Plus s 6,7-inčnim ekranom.

19.55 Telefoni su napravljeni od aluminija, otporni na vodu i prašinu. Baterija bi trebala izdržatu cijeli dan. Pokretat će ih A15 Bionic čipset kakav je ugrađen i u model iPhone 13 Pro.

Dolazi s novom i naprednijom 12 MP kamerom s većim senzorom, snažna nadogradnja u odnosu na prethodnika, skoro 50 posto napredak za fotografiranje u lošim svjetlosnim uvjetima. Pored klasične kamere, nalazi se i 12MP ultraširoka kamera. Prednja kamera prvi put ima autofokus te također snima bolje fotografije u tamnijim uvjetima.

20.00 Predstavljena je i opcija emergency SOS, odnosno podrška za satelitsku komunikaciju. Apple je dizajnirao posebne komponente i softver s kojima se iPhone može povezati sa satelitima. Prilagođen je i softver za komnunikaciju kako bi pomoć stigla brže. Godinama je trebalo da ova vizija postane stvarnost, naglasili su iz Applea prilikom predstavljanja. Na početku je dostupna u SAD-u i Kanadi.

Cijena - 799 dolara za iPhone 15, dok model Plus stoji 100 dolara više. Mogu se prednaručiti za dva dana, a u prodaji će se iPhone 14 pojaviti 16. rujna, a model Plus 7. listopada. 

20.10 Red je na modele iPhone 14 Pro i Pro Max. Novi prednji dizajn. Potpuno novi način interakcije s iPhoeom - Dynamic Island, prostor koji je potpuno prilagodljiv korisniku i predstavlja integraciju softvera i hardvera. Dynamic Island je potpuno interaktivna opcija s raznim animacijama - za glazbu,navigaciju i slično.

Ovi modeli dolaze s najnaprednijim ekranima do sada, a podržavaju always on ekran, opciju koju su korisnici dugo čekali.

20.17 Pokreće ga A16 Bionic, koji je fokusiran na učinkovitost, ekran i kameru, a brži je 40 posto u odnosu na konkurenciju. Prema navodima iz Applea naravno.

iPhone 14 Pro ima najsnažniji sustav kamera koji je namijenjen od običnih korisnika do profesionalaca. To je "novo doba fotografije za iPhone". Rezolucija glavne kamere iznosi 48MP - riječ je o senzoru koji je 65 posto veći u odnosu na iPhohne 13 Pro te ima dvostruko poboljšanje pri snimanju fotografija u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

iPhone ima i novu ultrawide kameru te telefoto kameru, a potpuno je redizajniran i flash.

20.25 iPhone 14 Pro donosi cjelodnevnu bateriju.

Cijena je ostala isto - 99 dolara za iPhone 14 Pro i 1099 za iPhone 14 Pro. Prednaručiti se mogu za dva dana, dok prodaja počinje 16. rujna.

20.35 Konferencija je završena. 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti