Apple zbog tužbe povukao dva modela pametnih satova pa se žalio: "Odluka o zabrani prodaje imat će nepopravljive posljedice"

Procjenjuje se da bi ova zabrana Appleu mogla nanijeti između 300 i 400 milijuna dolara štete u izgubljenoj dobiti.

Martina Čizmić | 27.12.2023. / 16:20

Apple Watch Series 9 (Foto: Apple)

 Apple je možda pristao povući iz prodaje neke svoje pametne satove u SAD-u, no to ne znači da će cijeli slučaj ostati na tome. Iz te američke tvrtke već su najavili žalbu na odluku Međunarodne trgovinske komisije koja je zabranila uvoz (a onda i prodaju) Appleovih pametnih satova serije 9 i Ultra 2.

Apple Watch Series 9 Apple iz prodaje povlači dva nova modela pametnih satova

Podsjetimo, odluka je donesena zbog tužbe oko prava na patent koji je još 2020. podigla tvrtka Masimo protiv Applea. Radi se o patentu za praćenje razine kisika u krvi. Masimo je podigao tužbu protiv Applea, a Međunarodna trgovinska komisija naložila Appleu da povuče navedene serije satova iz prodaje. Bijela kuća imala je do Božića vremena uložiti veto na tu odluku, no odlučili su ju poštivati. 

Apple je u žalbi naveo kako će takva odluka imati "nepopravljive posljedice" jer će onemogućiti "prodaju dva najpopularnija modela... potencijalno milijunima Amerikanaca" i tako im onemogućiti pristup "značajkama koje bi im mogle spasiti život".

U Appleu se sad okreću američkoj Carini koja bi do 12. siječnja trebala donijeti odluku mogu li redizajnirane verzije ta dva modela ipak ući u SAD ili ne.

Procjenjuje se da bi ova zabrana Appleu mogla nanijeti između 300 i 400 milijuna dolara štete u izgubljenoj dobiti, pogotovo jer je zabrana izrečena u blagdansko vrijeme kad Apple bilježi veliku prodaju svojih uređaja.

Apple iPhone 15 Apple predstavio iPhone 15 i nove pametne satove

Prema nekim informacijama, u Appleu intenzivno rade na izmjenama u softveru koje bi bile u skladu sa zahtjevima regulatora, ne bi li tako dobili odobrenje za ponovnu prodaju.

No, iz Masima poručuju kako će biti potrebne konkretne hardverske izmjene kako bi Apple prestao kršiti njihove patente.

Kako javljaju američki mediji, sporne Appleove satove više nije moguće kupiti u Appleovim trgovinama (kako fizičkim, tako i online), ali su i dalje dostupni kod drugih trgovaca koji ih još nisu povukli iz prodaje.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti