U 19 sati po hrvatskom vremenu u Steve Jobs Theateru u Appleovom sjedištu u Cupertinu počela je konferencija na kojoj kompanija predstavlja novu generaciju svojih pametnih telefona. 

Tekstualni i video prijenos uživo pratite na našim stranicama.

19.00 Počela je konferencija

19.05 Tim Cook najavio je kako će na konferenciji predstaviti informacije o njihova dva bitna proizvoda - iPhoneu i Apple Watchu

19.08 Jeff Willimas, COO Applea najavio je sljedeću generaciju sata - Apple Watch Series 9.

19.10 Novi sat dolazi sa S9 čipsetom koji je brži i snažniji u odnosu na prethodnika, uz bateriju koja može izdržati cijeli radni dan, odnosno oko 18 sati. Ekran je svjetliji i bolje se ponaša u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Apple Watch Series 9 (Foto: Apple)

19.13 Novi Apple Watch sada dolazi s naprednom opcijom koja će korisnicima pomoći da jednostavno pronađu svoj telefon, pokazujući im put do iPhonea.

19.14 Predstavljena je nova zanimljiva opcija dvostrukog dodira - upravljanje nekim opcijama poput javljanja na telefon ili upravljanja glazbe sada je moguće samo s jednom rukom na kojoj se nalazi sat i to s dva brza dodira palca i kažiprsta. Iz Applea kažu kako je ovo opcija koja će se koristiti svakog dana.

Apple Watch 6 SE (Foto: Apple)

Apple Watch Series 9 (Foto: Apple)

19.29 Predstavljena je i nova generacija njihova najjačeg sata - Apple Watch Ultra 2. Sat namijenjen avanturistima i sportašima također dolazi s čipsetom S9, a svjetlina ekrana iznosi čak 3000 nita, što je Appleov najsvjetliji ekran do sada. Baterija i dalje traje do 36 sati, odnosno 72 sata u modu slabije potrošnje energije.

19.35 Vrijeme je za iPhone!

Apple iPhone 15 (Foto: Apple)

19.36 iPhone 15 dolazi s Dynamic Islandom, opcijom do sada rezerviranom samo za modele Pro. Dijagonala ekrana iznosi 6,1 inča za iPhone 15, odnosno 6,7 inča za model Plus, a oba modela dolaze s OLED ekranima.

19.40 Dolazi s novim sustavom kamera. Rezolucija glavne kamere iznosi 48MP, a dolazi s opcijom dvostrukog optičkog zuma. Tijekom predstavljanja poseban se naglasak stavio na kvalitetu portretnih snimaka - više nije potrebno posebno aktivirati portretni mod, već to sustav radi sam. U portretnom modu moguće je naknadno prebaciti fokus na druge osobe i objekte.

19.45 Pokreće ga A16 Bionic, čipset koji se nalazi u modelima iPhone 14 Pro. Iako nisu spomenuli kapacitet baterija, ona bi trebala izdržati cijeli dan prije povezivanja s punjačem.

19.50 Kako se i najavljivalo, novi modeli iPhonea dolaze s novim priključkom - USB-C, a ovaj priključak dolazi i na AirPods.

19.54 Cijena - 799 dolara za iPhone 15, odnosno 899 dolara za model Plus.

19.55 Nakon običnih iPhonea, sada su na redu Pro modeli. Oba modela imaju kućište od titana, zahvaljujući kojem su telefoni lakši, ali i izdržljiviji.

19.58 Kao i do sada, telefoni dolaze s ekranima dijagonale 6,1 i 6,7 inča.

20.00 Kako se i najavljivalo, iPhone 15 Pro dolazi s akcijskom tipkom koja zamjenjuje tipku za utišavanje telefona, a korisnici sada mogu sami odlučiti za što će se ta tipka koristiti.

Apple iPhone 15 sa USB-C kabelom (Foto: Apple)

20.02 Dolazi s novim čipsetom, A17 Pro za koji iz Applea kažu kako predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodne modele. Poseban naglasak je stavljen na grafiku i ray tracing te je grafički procesor sada 20 posto brži, što će biti od velike važnosti ne samo za igre, već i za aplikacije za proširenu stvarnost.

20.10 iPhone 15 Pro dolazi s novom 48MP kamerom s brojnim naprednim opcijama, uključujući i snimanje portreta bez aktiviranja posebnog portretnog moda, kao i na modelu 15. iPhone 15 Pro dolazi s 3x telefoto kamerom, dok model Pro Max dolazi s 5x optičkim zumom, a sve s optičkom stabilizacijom. Treća kamera je 12MP ultra wide kamera.

20.19 Cijena iPhonea Pro iznosi 999 dolara, dok model Pro Max dolazi po cijeni od 1199 dolara. Svi novi modeli u prodaji će se pojaviti 22. rujna.

20.22 Konferencija je završena

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju