Nakon šest mjeseci boravka na ISS-u, astronauti se napokon vratili na Zemlju

"Crew-6" na SpaceX-ovoj svemirskoj letjelici Dragon Endeavour sletio je kod obale Floride nekih 17 sati nakon odvajanja od ISS-a.

Hina/M.Č. | 04.09.2023. / 08:20

Astronauti Crew-6 (Foto: NASA/Joel Kowsky)

  Nakon oko šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), dva Amerikanca, Rus i astronaut Ujedinjenih Arapskih Emirata sigurno su se vratili na Zemlju, priopćila je NASA u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.

Nakon šest mjeseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji, prijeđenih gotovo 79 milijuna milja tijekom misije i dovršenih stotina znanstvenih eksperimenata za dobrobit cijelog čovječanstva, NASA-in SpaceX Crew-6 vratio se kući na planet Zemlju, rekao je NASA-in administrator Bill Nelson. Ova međunarodna posada predstavljala je tri nacije, ali zajedno su demonstrirali zajedničku ambiciju čovječanstva da dosegne nove kozmičke obale. Doprinosi Crew-6 pomoći će pripremiti NASA-u da se vrati na Mjesec pod Artemidom, nastavi dalje prema Marsu i poboljša život ovdje na Zemlji.

"Crew-6" na SpaceX-ovoj svemirskoj letjelici Dragon Endeavour sletio je kod obale Floride nekih 17 sati nakon odvajanja od ISS-a.

Podsjetimo, misija Crew-6 poletjela je u 2. ožujka 2023. raketom SpaceX Falcon 9 iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi. Otprilike 25 sati kasnije, pristali su uz Međunarodnu svemirsku postaju.

Tu posadu, čine Amerikanci Stephen Bowen i Warren Hoburg, Rus Andrej Fedjajev i Sultan al-Niyadi iz UAE.

S odlaskom četiri astronauta, posadu postaje ponovno čini sedam članova.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti