Napokon je poznat povijesni datum turističkog leta u svemir s Blue Originom

Počinje aukcija za slobodno mjesto u kapsuli Blue Origina koja će u svemir odvesti svemirskog turista. Mjesto će pripasti, naravno, onom tko najviše plati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.05.2021. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za nešto više od dva mjeseca planiran je prvi let Bezosove svemirske kompanije Blue Origin s ljudskom posadom. Do sada je kompanija izvela 15 testnih letova u svemir i svi su bili uspješni tako da više nema prepreka za letove s ljudskom posadom. Prema trenutačnim planovima, raketa New Shepard s kapsulom u kojoj će se nalaziti astronauti u povijest bi trebala poletjeti 20. srpnja, a iz Bezosove tvrtke jučer su objavili kako su jedno mjesto u kapsuli ostavili i za njihova prvog svemirskog turista.

Slika nije dostupna Sudar golemih ega: Musku i Bezosu Zemlja više nije dovoljna, snage odmjeravaju u svemiru

Tko će biti taj sretnik ili sretnica trebali bi saznati za nešto više od mjesec dana, nakon aukcije na stranicama Blue Origina, a pobjednik će biti onaj koji ponudi najveću svotu. Novac prikupljen aukcijom za let u svemir Blue Origin donirat će svojoj dobrotvornoj organizaciju usmjerenoj STEM-u Club for the Future. Iz Bezosove tvrtke kažu kako će mjesto u njihovoj kapsuli “promijeniti način na koji vidite svijet”, što će se i doslovno dogoditi jer će šest astronauta u kapsuli, uključujući i prvog turista imati priliku vidjeti naš planet s visine od oko 100 km.

Kao što je poznato, Blue Origin nije fokusiran na letove do Međunarodne svemirske postaje ili prema Mjesecu, već let s New Shepardom traje prilično kratko. Nakon lansiranja, raketa se odvaja i vraća na zemlju kako bi se ponovno mogla upotrijebiti u sljedećim misijama, dok kapsula nastavlja svoj put prema orbiti. Zaustavlja se na visini od skoro 100 km, što je dovoljno da astronauti osjete bestežinsko stanje te da vide zaobljenost jedine nam planete.

Blue Origin (Foto: Blue Origin) Vrijeme je! Jeff Bezos najavio skorašnji početak prodaje karata za let u svemir

Nakon toga slijedi povratak na zemlju, pri čemu se za usporavanje koriste 3 velika padobrana, a kada tehničari utvrde da su raketa i kapsula u dobrom stanju, oni se mogu ponovno koristiti za nove letove.

Najavljeni let prvi je veliki korak prema svemirskom turizmu koji bi s godinama mogao postati nova atrakcija za brojne avanturiste kojima naš planet nije dovoljan i koji, naravno, imaju milijune dolara za kupovinu mjesta u Bezosovoj kapsuli.

Izvor: Blue Origin

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti