Napravljen je korak unatrag koji bi mogao povrijediti prava svih građana EU

Postojeći i sporni tekst Direktive o autorskim pravima dobio je zeleno svjetlo u Vijeću EU te je samo 5 zemalja glasalo protiv njenog prihvaćanja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.02.2019. / 16:02

Europski zakon (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nakon što su članovi Vijeća EU prihvatili tekst Direktive o zaštiti autorskih prava uključujući i sporne članke 11 i 13, još smo korak bliže donošenju zakona koja bi mogao u potpunosti promijeniti internet kakav znamo – i to na gore, smatraju brojni aktivisti i protivnici Direktive. Iako iz Europske komisije već neko vrijeme pokušavaju smiriti kritičare i zabrinute internetske korisnike, tvrdeći da se ništa bitno neće promijeniti, posljedice Direktive i spornih članaka koji uključuju porez na linkove i korištenje filtara za upload sadržaja mogle bi biti katastrofalne.

Npr. Google bi mogao ugasiti Google News u EU i blokirati milijune videozapisa s YouTubea, a kako bi se Direktiva mogla odraziti na sve nas, odnosno na obične korisnike i kako će se promijeniti način na koji koristimo internet pročitajte ovdje.

Danas samo 5 zemalja iz Vijeća Europske unije nije prihvatilo tekst Direktive – Italija, Nizozemska, Luksemburg, Poljska i Finska te su u zajedničkoj objavi za javnost upozorili kako je napravljen korak nazad prema stvaranju zajedničkog europskog digitalnog tržišta. Naglasili su kako su digitalne tehnologije radikalno promijenile način na koji se stvara i distribuira sadržaj, kao i način na koji mu se pristupa te je potrebno napraviti pravni okvir koji će pratiti te promjene, ali taj cilj s Direktivom nije postignut jer ona "ne donosi odgovarajuću ravnotežu između zaštite nositelja autorskih prava i interesa europskih građana i kompanija".

Protivnici Direktive upozoravaju na pravne nejasnoće koje bi mogle izazvati pravnu nesigurnost za sve na koju se njen sadržaj odnosi te može povrijediti prava građana EU.

Nakon Vijeća, postojeći tekst Direktive još mora proći glasanje u Europskom parlamentu, što je predviđeno za kraj ožujka ili travanj i ako i tamo dobije zeleno svjetlo, onda će on postati zakon koji će se morati primjenjivati na području EU. No ako zastupnici u Parlamentu pokažu palac dolje Direktivi, onda slijedi nova rasprava, ali vjerojatno tek u drugoj polovici godine, nakon izbora za Europski parlament.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti