NASA ima ambiciozan plan: Novom sondom želi istražiti nepoznati svemir i zabilježiti pravi izgled Sunčeva sustava

Znanstvenici se nadaju da će im sonda omogućiti da prouče u kakvom su odnosu zvijezde u našoj galaksiji sa svojim međuzvjezdanim susjedima.

Martina Čizmić | 28.04.2021. / 16:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA i njene partnerske agencije rade na novoj međuzvjezdanoj sondi koja bi trebala omogućiti istraživanje nepoznatih dijelova svemira. Osim toga, sonda bi trebala i zabilježiti kako zaista izgleda Sunčev sustav.

Kako su priopćili iz NASA-e, nova međuzvjezdana sonda bit će letjelica koja bi trebala moći otputovati čak 1000 astronomskih jedinica od Sunca (1 astronomska jedinica iznosi otprilike 150 milijuna kilometara). Trenutno na njenom razvoju radi više od 500 inženjera, entuzijasta i znanstvenika, koje u NASA-i opisuju kao formalne i neformalne partnere.

Kad bi se sonda mogla otisnuti na ovo povijesno putovanje, još nije poznato, cilja se početak 2030-ih, no iz NASA-e ističu kako će joj misija biti posjetiti one dijelove svemira do kojih čovjek još nije došao. Nakon toga, zadaća će joj biti napraviti fotografiju Sunčeva sustava, kako bismo napokon dobili uvid u to kako zaista izgleda.

Znanstvenici se nadaju da će im sonda omogućiti da prouče u kakvom su odnosu zvijezde u našoj galaksiji sa svojim međuzvjezdanim susjedima.

Međuzvjezdana sonda ići će u nepoznate dijelove svemira, u koje čovjek još nije zavirio, istaknula je Elena Provornikova iz Johns Hopkins laboratorija za primjenjenu fiziku, a koja je vodeća znanstvenica na projektu heliofizike međuzvjezdane sonde. Po prvi put, napravit ćemo fotografiju naše velike heliosfere izvana kako bismo vidjeli kako izgleda naš Sunčev sustav.

Kako je istaknula, heliosfera je važna jer štiti naš Sunčev sustav od snažnih svemirskih kozmičkih zraka. Pojasnila je kako se Sunce, dok putuje po galaksiji, nalazi u različitim dijelovima međuzvjezdanog svemira. Trenutno se nalazi u onome što se naziva "lokalni međuzvjezdani oblak", ali nedavna istraživanja ukazuju na to da se pomiče prema rubu oblaka. To bi moglo ukazivati na to da će uskoro ući u drugi dio međuzvjezdanog svemira o kojem znanstvenici trenutno nemaju nikakve informacije.

Takva bi promjena mogla utjecati na našu heliosferu - povećati ju, smanjiti ili promijeniti razinu štetnog zračenja koje propušta te tako utjecati na razinu zračenja na Zemlji, ističe Provornikova.

Na kraju je dodala kako bi sonda, ako bude lansirana početkom 2030-ih, mogla putovati 15 godina kako bi dosegla rub heliosfere. Procjenjuje se da bi ukupno trajanje misije moglo iznositi 50 i više godina.

Izvor: EGU

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti