NASA-in mali helikopter ruši sve rekorde: Uspješno obavio i 10. let na Marsu, dvostruko više no što je itko očekivao

Ingenuity je do sad preživio više od 100 Marsovskih dana, napravio više od 4300 MP fotografija, preletio gotovo dva kilometra i u zraku postao više od 15 minuta. Impresivno postignuće za helikopter veličine kutije papirnatih maramica.

Martina Čizmić | 26.07.2021. / 08:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Maleni helikopter Ingenuity, koji je kao eksperiment poslan na Mars, oborio je sve rekorde i premašio očekivanja znanstvenika koji su ga osmislili i napravili.

Helikopter koji je trebao tek dokazati da je moguće upravljati letjelicom na drugom planetu i možda pokazati sve mane i prednosti svog dizajna, pokazao je da može i puno više.

Kako su objavili iz NASA-e, Ingenuity je uspješno obavio svoj 10. let na Crvenom planetu. I to je bio najriskantniji let do sad. Naime, NASA-ini inženjeri sa svakim njegovim letom, guraju Ingenuity još malo dalje i testiraju njegove sposobnosti. Tako su u sklopu 10. let natjerali Ingenuity da se popne na visinu od 12 metara, novi rekord za ovaj mali helikopter, te na letu obiđe 10 postaja, napravi prve fotografije s RTE kamerom te se vrati na novo mjesto slijetanja, otprilike 95 metara od točke polijetanja.

Ingenuity je tijekom tog leta napravio cijeli niz kako crno-bijelih tako i fotografija u boji koje će znanstvenicima pomoći da još bolje prouče područje Marsa u koje inače ne bi mogli zaći roverom. Kako te fotografije izgledaju, saznat ćemo u nadolazećim danima kad fotografije stignu na Zemlju i budu analizirane.

Inače, Ingenuity je do sad preživio više od 100 Marsovskih dana, napravio više od 4300 MP fotografija, preletio gotovo dva kilometra i u zraku postao više od 15 minuta. Impresivno postignuće za helikopter veličine kutije papirnatih maramica.

No. njegova je budućnost neizvjesna. Iz NASA-e su istaknuli kako je Ingenuity već sad premašio sva očekivanja, ali i da će on letjeti dok god bude "živ" odnosno dok god njime ekipa sa Zemlje bude mogla upravljati.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti