NASA-in rover pokušao uzeti uzorak tla na Marsu, ali ostao je praznih ruku - cijev je bila prazna

Perseverance je odradio bušenje tla, no nije uzeo nikakav uzorak. Stoga u NASA-i sad analiziraju podatke ne bi li otkrili zbog čega je Perseverance ostao praznih ruku.

Martina Čizmić | 09.08.2021. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA-in rover Perseverance, u sklopu svoje misije istraživanja Marsa, ima predviđeno i uzimanje uzoraka Marsova tla. Ideja je da Perseverance pronađe odgovarajući teren, uzme uzorak, obavi prve analize odmah na Marsu, a ostatak u budućnosti pošalje na Zemlju.

No, prvi pokušaj uzimanja uzorka neslavno je propao. Kako su priopćili iz NASA-e, Perseveranceov sustav za uzorkovanje i spremanje uzoraka, napravio je rupu u kamenoj površini Marsa, te je uzorke tog kamena trebao pospremiti u posebne titanske cijevi za uzorke.

Proces uzimanja uzorak je autonoman od početka do kraja. Jedan od koraka koji se odvijaju nakon što sonda stavi uzorak u cijev za prikupljanje uzoraka je mjerenje volumena uzorka. No, sonda nije naišla na očekivani otpor koji bi sugerirao da se u cijevi nalazi uzorak, pojasnila je Jessica Samuels iz NASA-inog Jet Propulsion laboratorija.

U prijevodu, Perseverance je odradio bušenje tla, no nije uzeo nikakav uzorak. Stoga u NASA-i sad analiziraju podatke ne bi li otkrili zbog čega je Perseverance ostao praznih ruku.

Nagađamo da tijekom bušenja kamena nije došlo do onakve reakcije kakvu smo očekivali. Tim će analizirati podatke i prikupiti dodatnu dijagnostiku ne bi li otkrili zašto smo dobili praznu cijev, pojasnila je voditeljica projekta za Perseverance, Jennifer Trosper.

Iako znanstvenici pokušavaju predvidjeti sve moguće scenarije prije slanja opreme na drugi planet, prethodne su ih misije (i problemi na njima), naučile da trebaju očekivati neočekivano. Tako je 2008. rover Phoenix imao problema s prikupljanjem uzoraka tla koji su bili previše "ljepljivi". Rover Curiosity imao je problema s previše tvrdim kamenom koji su znanstvenici odabrali za uzorkovanje, a lander InSight morao je odustati od zakopavanja sonde "krtice" jer je tlo jednostavno bilo previše tvrdo.

Bila sam dio svake misije na Mars i ovaj nas je planet uvijek naučio da ne znamo dovoljno o njemu. Ono što smo shvatili je da očekujemo neobične komplikacije tijekom prvih pokušaja, dodala je na kraju Trosper.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti