NASA-ina letjelica Orion stigla do Mjeseca: Kontrola leta u Houstonu ostala bez daha nakon snimke pogleda na Zemlju

Orion je u ponedjeljak stigao do Mjeseca prvi put nakon NASA-ina programa Apolo prije 50 godina. Let do Mjeseca ključna je točka probnoga leta vrijednog 4,1 milijarde dolara, započetog prošle srijede.

Hina | 22.11.2022. / 10:03

Pogled na Mjesec i Zemlju s Oriona
Pogled na Mjesec i Zemlju s Oriona (Foto: NASA)

NASA-ina letjelica Orion stigla je u ponedjeljak do Mjeseca, nakon što je preletjela 130 km iznad Mjesečeve površine i sada će početi ulaziti u širu orbitu. Kapsula, u kojoj su umjesto posade tri lutke sa senzorima za mjerenje vibracija, kozmičkog zračenja i ostalih uvjeta u svemiru, Mjesecu je prišla s njegove tamne strane, koja se ne vidi sa Zemlje.

Zbog polusatnog prekida komunikacije kontrolori leta u Houstonu nisu znali je li kretanje Oriona prošlo dobro sve dok se kapsula nije pojavila s vidljive strane Mjeseca, na udaljenosti od 375.000 kilometara od Zemlje.

Nakon što je signal ponovno uspostavljen, a letjelica izašla s druge strane Mjeseca, poslana je snimka Zemlje, "sićušna blijedoplava točka" u tami. 

Video snimka Mjeseca i našeg blijedoplavog planeta udaljenog više od 370.000 kilometara ostavio je bez daha zaposlenike Svemirskog centra Johnson u Houstonu, središtu kontrole misije, rekao je direktor nadzora leta Judd Frieling, kazavši da su i sami kontrolori leta bili apsolutno oduševljeni viđenim.

Orion je morao obletjeti Mjesec da bi dobio dovoljno brzine za ulazak u široku, ovalnu Mjesečevu orbitu. Bude li se sve odvijalo po planu, u petak će se motori aktivirati još jednom i postaviti kapsulu u tu orbitu.

Orion je u ponedjeljak stigao do Mjeseca prvi put nakon NASA-ina programa Apolo prije 50 godina. Let do Mjeseca ključna je točka probnoga leta vrijednog 4,1 milijarde dolara, započetog prošle srijede.

Idući bi vikend Orion trebao oboriti NASA-in rekord udaljenosti svemirske letjelice dizajnirane za astronaute, a to je udaljenost od oko 400.000 kilometara od Zemlje, koji je postavio Apollo 13 godine 1970.

Potom će nastaviti let da bi idući ponedjeljak dostigao ​​najveću udaljenost od Zemlje od gotovo 433.000 kilometara.

Kapsula će provesti skoro tjedan dana u Mjesečevoj orbiti prije nego što krene natrag, a slijetanje u Tihi ocean planirano je za 11. prosinca.

Raketa Space Launch System (SLS), najsnažnija koju je NASA ikada napravila, pokazala je iznimno dobre performanse u svojem debitantskom probnom letu, rekao je novinarima voditelj misije Mike Sarafin.

Kazao je i da se stručni timovi sada bave dvama problemima koji zahtijevaju zaobilazna rješenja - jedan je navigacijsko praćenje, a drugi pitanje energetskog sustava.

Prođe li probni let s lutkama uspješno, astronauti će na let oko Mjeseca i natrag već 2024. godine, a prođe li i ta misija u redu, slijetanje dviju osoba na Mjesec očekuje se 2025. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti