NASA je odabrala tri tvrtke koje će izraditi Mjesečev automobil za astronaute

Buduće lunarno vozilo neće razvijati jedna, nego čak tri privatne tvrtke, odlučila je NASA.

Branimir Vorša | 04.04.2024. / 18:18

Lunarno vozilo RACER tvrtke Intuitive Machines
Lunarno vozilo RACER tvrtke Intuitive Machines (Foto: intuitivemachines.com)

NASA je izabrala tvrtke Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab za izradu lunarnog terenskog vozila (LTV) za istraživanje Mjeseca. S potencijalnom zaradom od 4,6 milijardi dolara tijekom 13 godina, taj pothvat označava značajan korak u NASA-inom istraživanju Mjeseca tijekom programa Artemis.

Navedene tvrtke imaju za cilj dizajnirati vozila sposobna za navigaciju u ekstremnim uvjetima na Mjesecu i koja mogu primiti dva astronauta u odijelima. Koristit ćemo LTV za putovanje do lokacija do kojih inače ne bismo mogli doći pješice, povećavajući našu sposobnost istraživanja i novih znanstvenih otkrića, rekao je Jacob Bleacher, glavni znanstvenik za istraživanja u NASA-inoj Upravi misija za razvoj istraživačkih sustava.

Intuitive Machines, poznat po svom umijeću slijetanja na Mjesec, ušao je u povijest kao prva privatna kompanija koja je sletjela na Mjesec. Međutim, njihovo postignuće pokvarilo je nesretno bočno slijetanje landera, prvo takve vrste u više od pola stoljeća.

Odskočna daska za Mars

NASA-in program Artemis nastoji uspostaviti održivu prisutnost na Mjesecu, odnosno odskočnu dasku prema krajnjem cilju ljudskih misija na Mars. Izvorno predviđena za krajnji rok 2024. godine, koji je postavio bivši potpredsjednik Mike Pence, misija Artemis II sada cilja na rujan 2025. godine, a Artemis III na rujan 2026. godine.

Proces razvoja LTV-a uključuje studiju izvedivosti praćenu prijedlogom demonstracijske misije, koja kulminira postavljanjem i validacijom na površini Mjeseca prije misije Artemis V. Robotske mogućnosti tog vozila omogućit će znanstvena istraživanja tijekom cijele godine, čak i tijekom razdoblja bez prisustva posade.

Kako se program Artemis razvija, suradnja između NASA-e i privatnih kompanija najavljuje novu eru istraživanja Mjeseca, postavljajući temelje za širenje čovječanstva u svemir.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti