NASA naručila novu studiju: O NLO-ima će se ovaj puta istraživati iz znanstvene perspektive

Studija će nastojat ispitati "događaje na nebu koji se ne mogu identificirati kao zrakoplovi ili poznati prirodni fenomeni" kroz "znanstvenu perspektivu".

Hina | 10.06.2022. / 08:00

NLO, ilustracija (Foto: Getty Images)

 NASA je naručila novu neovisnu studiju o takozvanim "neidentificiranim zračnim fenomenima" (UAP) što je tema koja je dugo fascinirala javnost, a nedavno je privukla pozornost Kongresa.

Agencija je u četvrtak priopćila da su UAP-ovi - također poznati kao neidentificirani leteći objekti ili NLO-i - od interesa za zračnu sigurnost i nacionalnu sigurnost, naglašavajući da "nema dokaza" da su fenomeni "vanzemaljskog porijekla".

Slika nije dostupna VIDEO Dužnosnik Pentagona u Kongresu ustvrdio da raste broj nepoznatih predmeta na nebu pa pokazao snimku

Studija, koja bi trebala početi na jesen i koja bi trebala trajati oko devet mjeseci, nastojat će ispitati "događaje na nebu koji se ne mogu identificirati kao zrakoplovi ili poznati prirodni fenomeni" kroz "znanstvenu perspektivu", navodi NASA u priopćenju.

Novi tim UAP-a, predvođen astrofizičarem Davidom Spergelom, usredotočit će se na to kako najbolje prikupiti podatke i kako ih svemirska agencija može koristiti za bolje razumijevanje UAP-ova u budućnosti surađujući sa stručnjacima iz znanstvenih, aeronautičkih i analitičkih zajednica.

S obzirom na malo opažanja, naš prvi zadatak je jednostavno prikupiti najrobusniji skup podataka koji možemo, rekao je Spergel.

Slika nije dostupna Izvanzemaljci u Kongresu: Prvo saslušanje u posljednjih 50 godina o "neidentificiranim zračnim fenomenima"

NASA je priopćila da će izvješće biti objavljeno i naglasila da, iako je studija dogovorena s vladom SAD-a, ona nije dio proučavanje te pojave koju provodi vlada SAD-a.

Prošle godine je Ministarstvo obrane SAD-a (DoD) objavilo željno iščekivano izvješće Radne skupine za neidentificirane zračne pojave (UAPTF) na tu temu, u kojem je identificirano najmanje 144 "neobjašnjiva" zračna fenomena u posljednja dva desetljeća.

Procjenom je utvrđeno da UAP-ovi predstavljaju sigurnosni rizik za zračna putovanja i potencijalno mogu predstavljati rizik za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Ministarstvo obrane naredilo je izradu plana za formaliziranje misije radne skupine.

Slika nije dostupna Američki znanstvenik tvrdi: "Izvanzemaljci možda postoje, ali ih je vjerojatno previše strah opasnih i nasilnih ljudi pa nas izbjegavaju"

U svibnju je američki Kongres održao prvu javnu raspravu na tu temu u pola stoljeća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti