NASA je naručila novu neovisnu studiju o takozvanim "neidentificiranim zračnim fenomenima" (UAP) što je tema koja je dugo fascinirala javnost, a nedavno je privukla pozornost Kongresa.

Agencija je u četvrtak priopćila da su UAP-ovi - također poznati kao neidentificirani leteći objekti ili NLO-i - od interesa za zračnu sigurnost i nacionalnu sigurnost, naglašavajući da "nema dokaza" da su fenomeni "vanzemaljskog porijekla".

Duboki svemir kroz objektiv teleskopa Hubble VIDEO Dužnosnik Pentagona u Kongresu ustvrdio da raste broj nepoznatih predmeta na nebu pa pokazao snimku

Studija, koja bi trebala početi na jesen i koja bi trebala trajati oko devet mjeseci, nastojat će ispitati "događaje na nebu koji se ne mogu identificirati kao zrakoplovi ili poznati prirodni fenomeni" kroz "znanstvenu perspektivu", navodi NASA u priopćenju.

Novi tim UAP-a, predvođen astrofizičarem Davidom Spergelom, usredotočit će se na to kako najbolje prikupiti podatke i kako ih svemirska agencija može koristiti za bolje razumijevanje UAP-ova u budućnosti surađujući sa stručnjacima iz znanstvenih, aeronautičkih i analitičkih zajednica.

S obzirom na malo opažanja, naš prvi zadatak je jednostavno prikupiti najrobusniji skup podataka koji možemo, rekao je Spergel.

Slika nije dostupna Izvanzemaljci u Kongresu: Prvo saslušanje u posljednjih 50 godina o "neidentificiranim zračnim fenomenima"

NASA je priopćila da će izvješće biti objavljeno i naglasila da, iako je studija dogovorena s vladom SAD-a, ona nije dio proučavanje te pojave koju provodi vlada SAD-a.

Prošle godine je Ministarstvo obrane SAD-a (DoD) objavilo željno iščekivano izvješće Radne skupine za neidentificirane zračne pojave (UAPTF) na tu temu, u kojem je identificirano najmanje 144 "neobjašnjiva" zračna fenomena u posljednja dva desetljeća.

Procjenom je utvrđeno da UAP-ovi predstavljaju sigurnosni rizik za zračna putovanja i potencijalno mogu predstavljati rizik za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Ministarstvo obrane naredilo je izradu plana za formaliziranje misije radne skupine.

NLO, ilustracija Američki znanstvenik tvrdi: "Izvanzemaljci možda postoje, ali ih je vjerojatno previše strah opasnih i nasilnih ljudi pa nas izbjegavaju"

U svibnju je američki Kongres održao prvu javnu raspravu na tu temu u pola stoljeća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju