NASA šalje robota u Jezero na Marsu

Činjenica da je mjesto slijetanja odabrano toliko ranije, omogućit će inženjerima da osmisle što će i kako rover istraživati kad jednom sleti.

Martina Čizmić | 20.11.2018. / 12:58

Krater Jezero (Foto: NASA/JPL/JHUAPL/MSSS/Brown University) (Foto: NASA/JPL/JHUAPL/MSSS/Brown University)

NASA je odabrala novu lokaciju za svoju sljedeću misiju na Marsu - Jezero. Točnije, radi se o krateru Jezero na Marsu za koji se smatra da je najpovoljni za istraživanje i traganje za životom na tom crvenom planetu.

Krater Jezero nudi geološki bogat teren, star čak 3,6 milijardi godina koji bi mogao dati odgovor na važna pitanja o evoluciji planeta i astrobiologiji, istaknuo je Thomas Zurbuchen iz NASA-e te dodao: Uzorci s ovog jedinstvenog područja će promijeniti način na koji razmišljamo o Marsu.

Krater Jezero nalazi se na zapadom rubu Isidis Planitia, velikog kratera nastalog udarom meteora sjeverno od ekvatora na Marsu. U krateru Jezero nalazi se stari sustav jezera koji skriva barem pet različitih vrsta tla, a u kojima se možda skrivaju tragovi života.

Ništa nije tako teško u robotskom istraživanju planeta kao slijetanje na Mars, ističe Zurbuchen. No činjenica da je mjesto slijetanja odabrano toliko ranije, omogućit će inženjerima da osmisle što će i kako rover istraživati kad jednom sleti.

Inače, Misija Mars 2020, koja bi trebala službeno započeti u srpnju 2020. godine, obuhvaća slanje rovera (robotskog vozila) na Mars u potrazi za tragovima života i prostorom na kojem je, eventualno, nekad bilo života.

Rover će tijekom misije prikupljati uzorke tla i kamena, a u planu je da NASA i Europska svemirska agencija u budućnosti nekako "pokupe" te uzorke i vrate ih na Zemlju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti