NASA uspješno lansirala Parker, letjelicu koja će istraživati Sunčevu atmosferu

Letjelica Parker lansirana u nedjelju je najbrži ljudskom rukom stvoreni objekt u povijesti. Kreće se prema vanjskoj Sunčevoj atmosferi i na Zemlju bi trebao poslati podatke koji će nam otkriti mnoge misterije te zvijezde.

Ivana Domitrović | 12.08.2018. / 13:50

Galerija

NASA-ina solarna sonda Parker uspješno je u nedjelju lansirana s floridskog Cape Canaverala, započevši time sedam godina dugu misiju na kojoj će prikupljati podatke o Sunčevoj atmosferi, prenosi dpa.

"Tri, dva, jedan, uzlijetanje", rekao je komentator NASA-e nakon čega je Parker poletio na raketi Delta IV Heavy u 3:31 sati po lokalnom vremenu. Tehnički problemi u subotu odgodili su lansiranje za 24 sata.

Ta sonda veličine manjeg automobila stići će na 6,1 milijuna kilometara od Sunca, što je sedam puta bliže nego ijedna letjelica dosad, prenosi Reuters. Time će postati prva letjelica koja je ušla izravno u vanjsku atmosferu te zvijezde, gdje je temperatura oko 1300 tstupnjeva Celzija, piše dpa.

BBC navodi kako će Parker postati i najbrži ljudskom rukom stvoreni objekt u povijesti. Postići će brzine od 690 tisuća kilometara na sat kojima bi na Zemlji od Tokija do New Yorka stigao za jednu minutu.

Misija ovakve vrste predložena je već prije 60 godina, no tek sada je za to dostupna tehnologija potrebna inženjerima. Lansiranje je pratio i 91-godišnji astrofizičar Eugene Parker po kojem je letjelica nazvana i koji je pedesetih godina prošlog stoljeća prvi govorio o solarnim vjetrovima.

"Sad samo čekam rezultate", poručio je znanstvenik nakon lansiranja koje je proglasio iznimno napetim.

"Stići će puno podataka. Sve što mogu reći je - vau, evo ga, kreće", dodao je Parker, a prenosi dpa.

Sonda nazvana po njemu će ostati dovoljno niske temperature usprkos ekstremnoj toplini i radijaciji kojom će biti okružena u blizini Sunca. Gotovo sve na letjelici zaštićeno je 11,5 centimetara debelim štitom od ugljika koji će zadržavati temperaturu sonde na izdržljivih 30 stupnjeva, prenosi BBC.

Znanstvenici se nadaju da bi se tijekom sedmogodišnje misije trebali rasvijetliti misterije Sunca, poput toga zašto je njegova atmosfera, korona, toplija od same površine, kao i naučiti nešto o magnetičkom polju zvijezde i solarnim vjetrovima.

Parker će sveukupno napraviti 24 kruga oko Sunca, a tamo će stići u studenome. Prva postaja će mu biti Venera, čiju će gravitaciju iskoristiti kako bi se približio zvijezdi, piše dpa. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti